Naar hoofdinhoud

Zorg aan het woord: Longarts Alwin Bouter vertelt

Longarts Alwin Bouter vertelt over zijn werk

Fijn dat ik iets mag vertellen over mijn werk als longarts! Ik ben Alwin Bouter, 45 jaar en woonachtig in Hoogenweg. Inmiddels ben ik bijna tien jaar met veel plezier aan het werk als longarts in het Saxenburgh Medisch Centrum. Mijn opleiding tot longarts volgde ik in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Longgeneeskunde is een praktisch vak waarin het klinisch redeneren en puzzelen naar een oplossing voor klachten goed samengaat met het verrichten van praktische handelingen. Denk hierbij aan scopieën en het plaatsen van drains.

Je longen zijn essentieel
Je longen zijn natuurlijk onmisbaar! Daarom is het belangrijk dat je goed voor je longen zorgt. Dit doe je door goed voor je lichaam te zorgen. Voldoende beweging, goed eten en schone lucht zijn belangrijk. Niet roken uiteraard. En, als je last hebt van allergieën en astma, doe je jezelf een plezier door zoveel mogelijk prikkels te vermijden. We proberen patiënten met astma dan ook altijd eerst te helpen door adviezen te geven om blootstelling aan uitlokkende prikkels te vermijden. Dit kunnen prikkels zijn zoals pollen, rook of katten. Mocht dit niet voldoende werken, dan starten we met inhalatiemedicatie (pufjes). Deze helpen om de luchtwegen te verwijden en de astmatische ontsteking in de longen te remmen. Patiënten met ernstig astma hebben soms aanvullende medicatie nodig. Dit zijn zogenaamde ‘biologicals’: een relatief nieuwe groep medicijnen, die per injectie worden toegediend om het astma onder controle te krijgen. Ook voor deze behandeling kunnen patiënten dus gewoon bij ons terecht.

Binnen de longgeneeskunde ben ik gespecialiseerd op het gebied van astma, COPD, allergieën en longrevalidatie. Daarnaast behandelen wij als longartsen in Hardenberg nog tal van andere longaandoeningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een klaplong, longontsteking, longembolie en longkanker. Ook mensen met slaapapneu (OSAS) komen uit de hele regio bij ons voor onderzoek en behandeling.

Wanneer een patiënt komt, is het een puzzel om samen te kijken naar de klachten en een passende oplossing. Ik vind het fijn als ik met mijn kennis het verschil kan maken voor een patiënt, iemand kan helpen door het verminderen van klachten en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dat maakt mijn werk uitdagend, dankbaar en leuk!

Deze tekst verscheen op 2 mei in de online rubriek 'Zorg aan het woord' op www.detoren.net