Naar hoofdinhoud

Keel-Neus-Oorheelkunde (KNO)

Welkom bij Keel-Neus-Oorheelkunde (KNO)

Onze afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) helpt u met onderzoek, diagnose en behandeling van aandoeningen aan keel, neus en oren. Hierbij horen ook problemen in het hoofd- en halsgebied.

Wat we doen

Onze KNO-artsen onderzoeken en behandelen veel verschillende klachten en aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan ontstoken amandelen, keelontsteking, neusverstopping, neuspoliepen, stembandproblemen en gehoorvermindering. Dit gebeurt vaak aan de hand van vragen en lichamelijk onderzoek. In sommige gevallen is aanvullend onderzoek nodig.

Iedere KNO-arts heeft naast de standaard behandelingen nog enkele speciale aandachtsgebieden. Doordat we werken met een klein team, weet u snel bij wie u het best geholpen wordt. Mede daardoor zijn de wachttijden voor het eerste polikliniek bezoek relatief kort. Op de poliklinieken werken ook assistentes, polimedewerkers en een secretaresse. Zij maken de afspraken voor u en verzorgen de correspondentie tussen uw huisarts en overige specialisten. Zij nemen ook de gehoortesten af en assisteren bij kleine ingrepen.

Polikliniek Keel-Neus-Oorheelkunde (KNO)

U kunt voor een afspraak met een KNO-arts terecht bij onze polikliniek Keel-Neus-Oorheelkunde. We houden spreekuur in Hardenberg en Coevorden.

Hoe het werkt

Bij het eerste poliklinische bezoek besteden we uitgebreid aandacht aan uw klachten. Vervolgens verrichten we lichamelijk onderzoek waarbij de neus- oren en keel centraal staan.

Soms is aanvullend onderzoek noodzakelijk. Bijvoorbeeld om neus-en bijholten te bekijken, een allergietest te doen of röntgenonderzoek uit te voeren. In sommige gevallen kan dat direct. Zo niet, dan krijgt u een afspraak voor een poliklinische ingreep, een dagbehandeling of een klinische opname. Gehoortesten proberen wij zoveel mogelijk tegelijk met een afspraak bij de KNO-arts af te spreken.

Bijzonder onderzoek

Een bijzonder onderzoek is het bekijken van het strottenhoofd tijdens inspanning (fietsen of hardlopen). Sommige patiënten (vaak jongeren) hebben last van de ademhaling tijdens inspanning en gebruiken vaak al astmamedicijnen. Af en toe ligt het probleem niet in de longen, maar in het strottenhoofd. Met een klein cameraatje brengen we dit in beeld, waardoor een goede behandeling kunnen plannen. Dit onderzoek wordt op slechts twee locaties in Nederland gedaan.

Behandelingen

Kinderen

De meest voorkomende behandelingen bij kinderen zijn het verwijderen van neus- en/of keelamandelen en plaatsen van buisjes in de oren. Deze ingrepen worden poliklinisch gedaan.

Volwassenen

Ingrepen bij volwassenen worden meestal tijdens een opname verricht. Veelvoorkomende behandelingen bij volwassenen zijn:

  • Rechtzetten van het neustussenschot
  • Kleiner maken van de neusschelpen
  • Schoonmaken van de bijholten
  • Middenooroperaties
  • Stembandoperaties
  • Snurkoperaties

Voor een ingreep plaatsvindt, nemen we deze uitgebreid met u door. Dan bespreken we ook eventuele ongemakken en mogelijke complicaties, zodat u precies weet wat u te wachten staat. Speciaal voor kinderen is er een pedagogisch medewerker aanwezig, die uw kind op zijn of haar eigen niveau uitlegt geeft over de operatie.

Operatievoorlichting kinderen

Freek wordt geopereerd. In de video wordt voor kinderen uitgelegd welke stappen Freek doorloopt voor en tijdens zijn operatie in het Saxenburgh Medisch Centrum.

Operatievoorlichting tieners

Voor tieners is er een boek ontwikkeld waarin de stappen voor een operatie worden uitgelegd.

Wij werken nauw samen met de volgende afdelingen en organisaties

De KNO-artsen werken nauw samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen. We sturen regelmatig patiënten door voor beoordeling of behandeling. Dit gebeurt bijvoorbeeld altijd bij kwaadaardige ziekten in het hoofd-halsgebied, maar ook wanneer zeldzame aandoeningen worden gevonden. Dan bent u in een academisch ziekenhuis beter op uw plek.

Buitenlocaties

Spreekuren worden gehouden zowel in het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg als ook op onze buitenlocaties.

Bekijk wachttijden