Naar hoofdinhoud

Nucleaire Geneeskunde

Welkom bij Nucleaire Geneeskunde

Om een goede diagnose te kunnen stellen, is het soms nodig om één of meerdere van uw organen grondig te onderzoeken. U kunt dan te maken krijgen met onze afdeling nucleaire geneeskunde. Hierbij gebruiken we licht-nucleaire stoffen om uw organen van de patiënten goed te kunnen ‘bekijken’.

Wat we doen

We dienen de nucleaire stof toe via een injectie, voedsel of door inademing. Deze stof is altijd onschadelijk en verblijft maar kort in het lichaam. De stof verzamelt zich in het lichaamsdeel of orgaan dat we willen onderzoeken. Vervolgens neemt u plaats onder een speciale camera, die de straling opvangt en omzet in een afbeelding. Op basis hiervan stelt de nucleaire geneeskundige een diagnose.

Aandoeningen

In de Nucleaire Geneeskunde doen we onderzoek naar veel verschillende aandoeningen. Eigenlijk praktisch elke aandoening die met behulp van nucleaire stoffen beter in beeld gebracht kan worden. Zo kan bijvoorbeeld een scheurtje in een bot duidelijk te zien zijn. De radioactieve stof verzamelt zich rond de plaatsen waar het botweefsel zeer actief is en dat is altijd het geval op plaatsen waar het bot beschadigd is. Op eenzelfde soort manier kunnen ook andere lichaamsdelen en organen worden onderzocht, zoals de hartspier, schildklier en de hersenen.

We werken nauw samen met de volgende afdelingen en organisaties

Onze Nucleair Geneeskundigen werken ook in Bethesda Ziekenhuis Hoogeveen, Diaconessenhuis Meppel, Schepersziekenhuis Emmen en Isala Klinieken te Zwolle. Daarnaast werken we ook met Medische Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB-ers), ook wel laboranten genoemd. Zij voeren de onderzoeken uit, dus zij maken de foto's en werken de onderzoeken uit. De apotheker heeft de eindverantwoordelijkheid voor het verstrekken van de radiofarmaca en de klinisch fysicus heeft de eindverantwoordelijkheid voor de apparatuur.