Naar hoofdinhoud

Nucleaire Geneeskunde

Welkom bij Nucleaire Geneeskunde

Om een goede diagnose te kunnen stellen, is het soms nodig om één of meerdere van uw organen grondig te onderzoeken. U kunt dan te maken krijgen met onze afdeling nucleaire geneeskunde. Hierbij gebruiken we licht-nucleaire stoffen om uw organen van de patiënten goed te kunnen ‘bekijken’.

Wat we doen

We dienen de nucleaire stof toe via een injectie, voedsel of door inademing. Deze stof is altijd onschadelijk en verblijft maar kort in het lichaam. De stof verzamelt zich in het lichaamsdeel of orgaan dat we willen onderzoeken. Vervolgens neemt u plaats onder een speciale camera, die de straling opvangt en omzet in een afbeelding. Op basis hiervan stelt de nucleaire geneeskundige een diagnose.

Veiligheid

De hoeveelheid straling die u krijgt toegediend is zeer gering, en levert geen gevaar op voor uw gezondheid. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam, meestal via de urine. Door op de dag van het onderzoek veel te drinken en regelmatig uit te plassen bevordert u dit proces. Bent u (mogelijk) zwanger, of geeft u borstvoeding, maak dit bekend bij uw behandeld arts. Is uw afspraak al gepland neem dan contact op met het secretariaat of meld het bij de laborant die u voor het onderzoek oproept.

Samenwerkingen

Wij voeren binnen Saxenburgh alle basis nucleaire onderzoeken en behandelingen uit. We werken nauw samen met Isala Zwolle. Voor een aantal onderzoeken en behandelingen die we niet in Hardenberg kunnen uitvoeren vindt de afspraak plaats in Zwolle. De geplande locatie van uw onderzoek staat duidelijk in uw afspraakbevestiging. Verder worden alle onderzoek gepland door ons secretariaat in Zwolle. Voor het verzetten van een afspraak, wijziging of vragen belt u daarom met de afdeling Nucleaire Geneeskunde van Isala in plaats van Saxenburgh. De artsen van de afdeling nucleaire geneeskunde vormen samen een regiomaatschap en werken ook in de ziekenhuizen in Hoogeveen, Emmen, Meppel en Zwolle.

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik de uitslag verwachten?

Zodra de scans beoordeeld zijn door de Nucleair Geneeskundige of PA’er zal de uitslag naar de aanvragend specialist worden gestuurd. U zult zelf de uitslag kunnen lezen via MijnSaxenburgh en samen met uw aanvragend arts of huisarts de uitslag kunnen bespreken.

Mag ik iemand meenemen?

Bij de meeste onderzoeken mag u iemand meenemen, kinderen mogen alleen mee als het onderzoek voor het kind bedoeld is. Personen die mee komen kunnen niet altijd het hele onderzoek bij u blijven, overleg dit met de laborant die u uit de wachtkamer haalt.