- Onze zorg
- Afdelingen ziekenhuis
- Trombosedienst
Trombosedienst
Welkom bij de Trombosedienst
Wanneer u te maken heeft met trombose is het belangrijk om de stollingswaarden van uw bloed in de gaten te houden. Daarvoor kunt u terecht bij de Trombosedienst. Hier bepalen gespecialiseerde medewerkers de stollingstijd van uw bloed, de zogenaamde International Normalized Ratio (INR). Zo controleren we bijvoorbeeld of uw medicatie goed werkt.
Zelfmeten
U kunt ook zelf uw INR-waarden controleren, door zelfmeting. Hierbij controleert u wekelijks op een vaste werkdag de waarden en stuurt u die vóór 11.00 uur door naar uw trombosedienst door middel van een beveiligde internetsite. U krijgt vervolgens dezelfde een doseeradvies voor uw medicatie van de Trombosedienst. U kunt hiervoor een cursus volgen bij de Trombosedienst.
Wanneer kunt u zelfmeten?
- u bent minimaal één maand regulier onder behandeling bij de trombosedienst
- u bent in staat om zelfstandig, of met behulp van uw partner / verzorgende, een meting uit te voeren
- u beschikt over een internetverbinding en een e-mailadres.
Cursus
In de cursus "zelfmeten" wordt u geschoold in het uitvoeren van een vingerprik en het meten van de stollingstijd van uw bloed met behulp van een zelfmeetapparaat. Met de vingerprik wordt een druppel bloed verkregen, die u aanbrengt op de strip van het zelfmeetapparaat. Het apparaat meet de INR-waarde en u stuurt deze waarde via een beveiligde internetsite door naar uw trombosedienst. De trombosedienst bepaalt daarmee de juiste dosering antistollingsmedicatie. U kunt daarna nog dezelfde dag de doseerkalender via internet raadplegen. Als u het zelfmeten beheerst, vindt er na 3 maand controle bij de Trombosedienst plaats. Na de trainingsperiode zijn er twee controle momenten met een tussenperiode van 6 maand. Daarna is een jaarlijkse controle bij de trombosedienst voldoende.
Voorzieningen en kosten
U krijgt het zelfmeetapparaat in bruikleen van de trombosedienst. Ook de strips en de lancetten (prikkers) worden door de trombosedienst verstrekt. Verder krijgt u de beschikking over een persoonlijk digitaal logboek met al uw INR uitslagen, doseringen en medicatie. De kosten van deze behandeling worden gefinancierd vanuit uw eigen ziektekostenverzekering. Wanneer uw eigen risico niet volledig wordt benut gedurende een jaar, komen de extra kosten elk jaar tot de hoogte van uw eigen risico voor uw eigen rekening.
Het tarief van onze diagnostiek en de vergoeding is afhankelijk van de afspraken tussen zorgverzekeraars en ons laboratorium. De tarieven die voor u gelden zijn dus afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Als maximum voor iedere zorgverzekeraar gelden de tarieven die landelijk zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze maximumtarieven kunt u vinden op www.nza.nl. Zoek in 'Omschrijving behandeling' op 'zelfmeting'. Deze tarieven worden eveneens gehanteerd indien u niet verzekerd bent of onverzekerde zorg afneemt.
Bereikbaarheid
De trombosedienst heeft een uitgestrekt werkgebied in de regio Hardenberg/Coevorden. De trombosedienst is telefonisch bereikbaar op werkdagen:
08:00 - 09:30 uur
10:00 - 12:30 uur
13:00 - 16:30 uur
Telefoon: 0523 - 27 65 20
E-mail: trombosedienstrzz@sxb.nl
Telefonisch bereikbaar op zaterdag alleen voor noodgevallen:
van 17.00-18.00 uur via mobiel nummer 06 - 29 57 20 50.
Buiten kantooruren kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met de Trombosedienst van Medlon telefoonnummer: 088-4633300
Kwaliteitscertificaat
Het is essentieel dat bloedonderzoek goed wordt uitgevoerd en resultaten betrouwbaar zijn. Wij beschikken over het keurmerk van de Raad van Accreditatie (RvA). Met dit certificaat voldoet de trombosedienst aan de (inter)nationaal gestelde kwaliteitseisen voor trombosediensten, volgens de ISO 15189 en 22870 normen. De RvA voert jaarlijks een kwaliteitsbeoordeling uit bij de trombosedienst.