Chirurgie

Het specialisme Chirurgie houdt zich bezig met de operatieve en niet-operatieve behandeling van patiënten met aandoeningen door ziekten en ongevallen.

Patiënten met een onzekere diagnose kunnen ter observatie opgenomen. Nader onderzoek maakt duidelijk welke behandeling ingezet moet worden en of een operatie nodig is.

Een chirurg werkt op de operatiekamer, maar ook op de afdeling spoedeisende hulp en in de polikliniek van een ziekenhuis. Opereren maakt een belangrijk deel uit van het werk van een chirurg. Daarbij gaat het om kleine ingrepen zoals het verwijderen van moedervlekken of ingegroeide teennagels of het herstellen van een liesbreuk. Maar ook ingewikkelde ingrepen die voorkomen bij bijvoorbeeld darm- of longkanker, dichtgeslibde aders of door ernstige ongevallen.

Onder chirurgie vallen verschillende stromen: vaatchirurgie (spataderen en slagaderen), kankerchirurgie (oncologische chirurgie), maagdarm chirurgie en traumatologie (ongevalschirurgie).  Een chirurg heeft een eigen vakgebied maar is in noodgevallen ook op andere gebieden inzetbaar.

Behandelaars

Mevr. D.D. Kamphuis 
Mevr. dr. E.D. van den Ende
Dhr. D.J. Evers
Dhr. dr. M.F. Lutke Holzik
Dhr.H.J. Mantel
Dhr. M. Raber
Dhr. dr. B.L. Reichmann
Dhr. T. Verhagen

Afdeling en polikliniek

Verpleegafdeling Chirurgie
Polikliniek Chirurgie
Spataderpoli
Wondpoli