Naar hoofdinhoud

Belangrijke informatie om rekening mee te houden bij het kiezen van een zorgverzekering

  • 22 december 2022

Belangrijke informatie om rekening mee te houden bij het kiezen van een zorgverzekering

* Eerste publicatiedatum van dit bericht is 1 december 2022

Met het einde van het jaar in zicht maken veel zorgverzekeraars weer reclame om aandacht te vragen voor hun zorgverzekering. U heeft elk jaar weer de keuze om bij uw huidige zorgverzekeraar te blijven of om over te stappen naar een andere aanbieder.

Het is bij het maken van zo’n keuze belangrijk om ook te kijken of uw zorgverlener, zoals het Saxenburgh Medisch Centrum, een contract heeft met de verzekeraar van uw keuze. Op die manier wordt voorkomen dat u volgend jaar verder moet reizen voor zorg of dat u een deel van de rekening zelf moet betalen.

Gesprekken met zorgverzekeraars verlopen moeizaam

Als Saxenburgh Medisch Centrum hopen we voor 2023 opnieuw met alle verzekeraars tot afspraken te kunnen komen, deze gesprekken zijn inmiddels in volle gang maar voor nog geen enkele verzekeraar op dit moment afgerond. De gesprekken dit jaar verlopen moeizaam en we lichten graag toe hoe dat komt.

Afgelopen jaren waren we als Saxenburgh voor veel verzekeraars het goedkoopste ziekenhuis van Nederland. Deze karige afspraken uit het verleden hebben een negatief effect gehad op de financiële gezondheid van onze organisatie. Voor 2023 en daarna vragen we daarom, mede met het oog op de sterk gestegen kosten, een meer eerlijke vergoeding voor door ons geleverde zorg zodat we ook in de komende jaren met een financieel gezond ziekenhuis de patiënten in onze regio (en daarbuiten als dat nodig is) kunnen blijven behandelen.

Bovendien neemt de omvang van de regio waar we als Saxenburgh zorg voor leveren de afgelopen jaren toe. Door onze korte wachtlijsten en efficiënte werkwijze weten steeds meer patiënten van elders ons te vinden. Als Saxenburgh willen wij blijven doorgaan om de nog steeds lange wachtlijsten in Nederland terug te brengen. Om goede zorg te blijven leveren en om te kunnen investeren in kwaliteit zijn wel betere afspraken met verzekeraars nodig. Door inflatie en hogere energiekosten nemen de kosten voor ziekenhuizen in ramp tempo toe. Het risico van deze kostentoename ligt in de huidige manier van zorgcontractering volledig bij het ziekenhuis.

Uitdaging

Niet alle verzekeraars willen automatisch met ons meegaan in wat wij vragen en nodig hebben, ook al blijven we vele malen goedkoper dan alle ziekenhuizen om ons heen. Dat maakt de gesprekken die we hebben uitdagend en levert onzekerheid of we met alle verzekeraars voor het einde van het jaar onze afspraken hebben afgerond. Als ziekenhuis kunnen we ons geen afspraken veroorloven die uiteindelijk nadelig voor ons uitpakken en daarmee ook voor de patiënten die voor de lange termijn afhankelijk zijn van onze zorg.

Updates op onze website

Op onze website kunt u hier de voortgang van onze gesprekken en contractering in de gaten houden. Daar kunt u controleren of de verzekeraar van uw keuze een contract met ons heeft afgesloten voor volgend jaar.