Naar hoofdinhoud

Borstkankermaand | zelfonderzoek #1

  • 14 oktober 2022

Borstkankermaand 2022: zelfcompassie en zelfonderzoek #1

De maand oktober staat jaarlijks in het teken van borstkanker. Landelijk wordt er aandacht gevraagd voor deze veelvoorkomende ziekte die 1 op 7 vrouwen treft. Bij Saxenburgh zien we jaarlijks ook een aantal mannen met borstkanker. Daarom verschijnen er deze maand een aantal artikelen over het thema borstkanker.

Ieder jaar staat tijdens borstkankermaand een thema centraal. Voor 2022 is het thema 'Zelfcompassie'. Mild en liefdevol naar jezelf kijken, ook tijdens ziekte. Dat begint bij regelmatig onderzoek doen. Omdat borstkanker bij vrouwen de meest voorkomende kankersoort is, is het belangrijk om regelmatig de borsten te controleren op afwijkingen of plotselinge veranderingen. Om welke veranderingen dit kan gaan, is samengevat in een handige afbeelding van stichting Know Your Lemons.

Vanuit de mammapoli luidt het advies om maandelijks rond dezelfde periode zelfonderzoek te doen. Dit zorgt voor structuur en helpt ook bij het herkennen van veranderingen. Het credo? 'Je bent nooit te oud om je borsten te leren kennen.' aldus regieverpleegkundigen Gerline Bouwhuis en Judith Kuper.

Bij het vinden van een afwijking is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Deze verwijst door naar de mammapoli. En dan? Dat staat in dit artikel.

K Nowyourlemons borstkankermaand

Deze afbeelding van stichting Know Your Lemons helpt bij het herkennen van afwijkingen in de borsten.