Naar hoofdinhoud

De ouderenzorg van morgen (6): Het vitale leven

  • 13 april 2023
  • 3 min. leestijd

De ouderenzorg van morgen (6): Het vitale leven

In september is het nieuwe Saxenburgh Clara Feyoena Heem klaar. Behalve een nieuw gebouw, is er ook een nieuwe visie op ouderenzorg ontwikkeld. Gezond eten en bewegen zijn belangrijke thema’s. Verpleegkundige Eline Maathuis (somatiek) en verzorgende Melissa Willems (psycho-geriatrie) vertellen hoe dit werkt in de praktijk.

Bewoners eten vaak samen in de huiskamer, ook straks. Velen zijn opgegroeid met: ‘Eten wat de pot schaft’. “Toch houden we, waar mogelijk, rekening met persoonlijke wensen”, vertelt Eline. “De gastvrouw vraagt wekelijks wat er op het menu moet komen. Per huiskamer verschilt de maaltijd, zodat er altijd wel iets is wat iemand lust.”
Melissa: “We koken zelf in de (PG) huiskamer, heel belangrijk. Geur wekt eetlust op en vers bereid eten bevordert weerstand. En, bewoners vinden het leuk om te helpen met boontjes doppen of aardappelen schillen. Het geeft hen eigenwaarde.” Op de somatische afdeling hebben ze een speciale appelschiller, zodat ook de bewoner met een CVA kan helpen bij het appeltaart bakken. Eline: “Dat roept ook weer herinneringen en verhalen op van vroeger. Er is veel aandacht voor gezonde voeding, maar chips of snack op z’n tijd moet ook kunnen. Net als thuis. En soms is dat een minder gezonde keuze. We passen ons aan bij de bewoner, belevingsgerichte zorg.”

Dat geldt voor voeding, maar ook voor beweging. Beweging wordt gestimuleerd, met een beweeguurtje, fysio, blokje om, maar ook bij de dagelijkse dingen.” Melissa: “Een bewoner die in de rolstoel zit, proberen we zoveel mogelijk te mobiliseren, dus toch een klein stukje laten lopen met de rollator.” “Of we laten iemand zelf z’n gezicht wassen. Zelfredzaamheid is zó belangrijk,” aldus Eline. “Uitgangspunt blijft wel altijd, wat de bewoner zelf wil en dat hij tevreden is met zijn leven. Wij bieden zorg om de bewoner heen, wij zijn bij hem te gast.”
Zorg zit soms in een klein gebaar; rug insmeren met bodylotion, krullers indraaien of nagels lakken. De dankbaarheid die de dames ontvangen is groot en maakt dat ze blij en trots zijn op hun werk.