Naar hoofdinhoud

De zorg van morgen (7): Belevingsgerichte zorgdomotica

  • 12 mei 2023
  • 2 min. leestijd

De zorg van morgen (7): Belevingsgerichte zorgdomotica

Het schiet lekker op met de nieuwbouw van Saxenburgh Clara Feyoena Heem in Hardenberg. Het woonzorgcentrum gaat nieuwe èn beproefde technologie – zorgdomotica – inzetten bij de belevingsgerichte zorg voor mensen met dementie. Linda Santing, verzorgende IG en Ton Kunst, zorginnovator vertellen over het hoe en waarom.

Linda: “Bij belevingsgerichte zorg ga je uit van de behoeften van een bewoner. Veelal verblijft deze in de huiskamer. Muziek beluisteren, spelletje doen of quiz over het Koninklijk Huis wordt vaak leuk gevonden. Hierbij maken we gebruik van een belevingstafel met touchscreen. Je kunt kiezen uit programma’s die zorgen voor rust, ontspanning of juist beweging en plezier. Ook gebruiken we vaak de Qwiek.up. Dit is een mobiel apparaat. Via een USB-stick projecteer je beelden met geluid. We verduisteren de huiskamer en tonen op de muur bijvoorbeeld beelden van een concert. André Rieu is bij ons topfavoriet. De bewoners zingen en deinen mee, ze gaan er helemaal in op.” Ton vult aan: “Voor bedlegerige bewoners projecteren we beelden op het plafond.” Behalve voor ontspanning, wordt het apparaat ook ingezet bij onrust of ongeremd gedrag door teveel of te weinig prikkels. “Door beelden te tonen waar mensen van houden, bieden we rust of afleiding. Als je ziet dat de bewoner geniet, zorgt dat ook voor werkplezier van de medewerker.”

Er zijn vele toepassingen van zorgtechniek; van katten en honden met sensor, tot aan bewegingsdetectoren of drukmelders in bed. Linda: “In de nieuwbouw krijgen we plafond-tilliften. Deze vervangen de huidige tilliften om bewoners bijvoorbeeld uit bed te tillen. Dat scheelt fysieke inspanning van zowel de medewerker als bewoner.” Ton: “Ook komt er een nieuw Verpleeg Oproepsysteem met spreek-luisterverbinding en worden leefcirkels voorbereid. Dit vergroot de bewegingsvrijheid van bewoners.” Linda: “Door de leefcirkels gaan we van gesloten naar open afdelingen. Ton ziet in domotica een verrijking: “Bewoners kunnen wonen met het gevoel van thuis en medewerkers werken met plezier.”