Naar hoofdinhoud

Dialyse Centrum Hardenberg bestaat 12,5 jaar: “Trots op het team”

  • 24 november 2023

Dialysezorg dichtbij

Als je 3 dagen in de week moet dialyseren, is het heel fijn dat dat in de buurt kan. Het ziekenhuis in Hardenberg en de internisten wilden graag een eigen Dialyse Centrum in Hardenberg. Julide Bayrak, nefroloog, stond aan de wieg van de oprichting van het Dialyse Centrum Hardenberg.

Julide: “We hadden wel een polikliniek, maar voor een behandeling moest de patiënt naar een ander ziekenhuis. Patiënten uit deze regio moesten voor het dialyseren dan naar Emmen, Almelo of Zwolle. Daar tussenin, in het Vechtdal, was geen mogelijkheid”, vertelt Julide. “We wilden in dat gat springen en patiënten de dialysezorg dichtbij bieden.”

Eigen locatie

In het ziekenhuis was geen ruimte voor een Dialyse Centrum. Op dat moment kwam de locatie van de voormalige dierenkliniek beschikbaar. Dichtbij het ziekenhuis, maar toch een eigen locatie. De keuze was snel gemaakt. In november 2010 werden de sleutels overhandigd en na een half jaar van plannen, bouwen en inrichten door het team kon in september 2011 de eerste patiënt worden ontvangen.

Julide: “We begonnen met 6 patiënten. We dachten dat we binnen de kortste keren vol zouden liggen, maar dat duurde best nog even. We realiseerden ons toen ook weer dat dialyseren meer is dan alleen de feitelijke behandeling. Patiënten komen meerdere keren per week voor hun behandeling. Ze bouwen niet alleen een band op met het personeel, maar ook met andere patiënten. Ze raken vertrouwd met de locatie. Dat geef je niet zomaar op. ”

Trots op het team

In november werd een feestje gevierd voor maar liefst 10 collega’s. Zij waren er vanaf de start bij en vierden ook hun 12,5 jarige werkjubileum.

Julide: “We zijn in 2011 met niets begonnen. We kregen een locatie, we gingen op zoek naar een groep betrokken en enthousiaste mensen en we zijn gewoon begonnen. We zijn in de afgelopen jaren uitgebreid naar 3 nefrologen en daaromheen een fantastisch team. We hebben een aantal dialyseverpleegkundigen zelf opgeleid, omdat we door arbeidskrapte moeilijk aan personeel konden komen. Daar hebben we nu profijt van. De dialyseverpleegkundige doet hier ook alles, is echt een allrounder. Dat maakt de functie ook zo leuk en interessant. Ik vind het bijzonder om te zien dat er nog zoveel collega’s werken, die er vanaf de start bij waren. Dat zegt ook iets over het team, de sfeer, de betrokkenheid. Daar ben ik echt trots op.”

Grootste wens

Het Dialyse Centrum behandelt 28 patiënten. Er is een polikliniek en patiënten worden er gedialyseerd. Patiënten die in het ziekenhuis liggen en niet naar het Dialyse Centrum kunnen komen, worden in het ziekenhuis gedialyseerd. Op de IC zijn twee ruimtes ingericht voor dialyse.

“Onze grootste wens is om in de toekomst een plekje in of aan het ziekenhuis te krijgen”, vertelt Julide. “Dan kunnen we namelijk ook nachtdialyse aanbieden. Patiënten komen dan ’s avonds naar het ziekenhuis en slapen bij ons. Tijdens de nacht worden ze gedialyseerd. Voor veel patiënten is dit zoveel prettiger. We zien dat de gemiddelde leeftijd van nierpatiënten lager wordt. Er zijn meer mensen met obesitas en diabetes bijvoorbeeld. Zij hebben eerder kans op nierproblemen. Voor deze groep kan nachtdialyse een alternatief zijn, zodat ze overdag een relatief normaal leven kunnen leiden.”

Ook thuisdialyse wordt af en toe gedaan, maar vaak is het niet haalbaar. Julide: “Het idee van thuisdialyse is heel mooi, maar in de praktijk is de uitvoering lastig. Patiënten zijn niet zelfredzaam genoeg en er is een personeelstekort in de thuiszorg. Daarbij komen onze patiënten liever naar het Dialyse Centrum. Juist omdat het dichtbij is. Parkeren voor deur. En het heeft ook een sociaal aspect. Ze voelen zich thuis, zijn vertrouwd met de omgeving en kennen het personeel en de andere patiënten.

Het Dialyse Centrum biedt ook vakantiedialyse aan. Voor dialysepatiënten is vakantiedialyse de enige mogelijkheid om op vakantie te gaan en samen met familie of vrienden vakantie te kunnen vieren. Het Vechtdal is een toeristisch gebied, er wordt ook veel gebruik gemaakt van vakantiedialyse.

Dialyseren, transplanteren of niks doen

Julide: “De pre-dialyse is nu veel beter dan vroeger. Dit zorgt ervoor dat het langer duurt voordat patiënten moeten dialyseren. Of helemaal niet hoeven te dialyseren door bijvoorbeeld een niertransplantatie. Ook oudere mensen worden nog met regelmaat getransplanteerd. Hiervoor is de het landelijke initiatief ‘oud voor oud’ in het leven geroepen. De oudere patiënt ontvangt dan ook een oudere nier. Maar er zijn ook genoeg nierpatiënten die niet op de transplantatielijst staan. Ze kiezen ervoor om te blijven dialyseren. Niet behandelen, de zogenaamde conservatieve behandeling, wordt ook vaker toegepast. Er wordt gekeken naar de kwaliteit van leven.”

“De patiënt is hier geen nummer”

Tijdens de viering van het 12,5 jarig jubileum werden door de jubilarissen ervaringen gedeeld en veel herinneringen opgehaald.

“We vinden het heel erg belangrijk dat patiënten zich thuis voelen. Daar doen we ook echt ons best voor.”

“Doordat we zo klein zijn, kunnen we echt zorg op maat geven. Daardoor voelen de patiënten zich ook geen nummer. We kennen de persoonlijke situatie.”

“We zien deze patiënten soms vaker dan dat we onze eigen ouders of opa of oma zien. Dat zegt ook wel iets over de band die je met elkaar opbouwt. Niet alleen wij, maar ook de patiënten onderling delen veel met elkaar. Ze ontmoeten elkaar een paar keer per week in de groep. Ze delen nieuwtjes uit, lachten en praten met elkaar. Ze leven ook echt met elkaar mee. Dat merk je vooral als er bijvoorbeeld iemand ziek is en opgenomen moet worden. Er overlijden natuurlijk ook wel eens patiënten, dan zie je ook dat het echt impact heeft op de groep.”

“Met het 10 jarig bestaan hebben we een herdenkingsdienst gehouden op de natuurbegraafplaats Hoogengraven in Ommen. Je bouwt echt een band op met patiënten en hun familie. Het was mooi om samen herinneringen op te halen.”

“We hebben veel met elkaar meegemaakt de afgelopen 12,5 jaar. We hebben hard gewerkt, veel plezier gemaakt en samen gebouwd aan het Dialyse Centrum zoals die er nu staat. We zijn er heel trots op!”

Huiselijke sfeer blijft

Julide: “Als we naar de toekomst kijken, dan hopen we op meer ruimte, zodat we onze patiënten nog meer en betere zorg kunnen geven. We moeten aan steeds meer kwaliteitseisen voldoen, maar de huiselijke sfeer en de laagdrempelige, persoonlijke zorg, dat blijft!”

Jubileum met patiënten

In september 2011 kwam de eerste patiënt bij het Dialyse Centrum in Hardenberg. In maart 2024 is dat 12,5 jaar geleden. Dit jubileum wordt dan natuurlijk ook gevierd, samen met patiënten.

“Bij elkaar komen is een begin, bij elkaar blijven is vooruitgang, met elkaar samenwerken is succes.”
(Henry Ford)

Naar Dialyse Centrum Hardenberg