Naar hoofdinhoud

Dialyse Centrum Hardenberg

Welkom bij Dialyse Centrum Hardenberg

Wanneer uw nieren minder goed werken, kunt u terecht bij het Dialyse Centrum Hardenberg (DCH). Hier begeleiden en behandelen we u als uw nierfunctie achteruit gaat. Zo hebben we een nierfalen polikliniek voor controles, maar bieden we ook hemodialysebehandeling en voorbereiding op een niertransplantatie.

In het dialysecentrum werken we met een team van internist-nefrologen (internisten met specifieke kennis van nierziekten), verpleegkundigen met specifieke kennis van nierziekten en suikerziekte, diëtisten en maatschappelijk werkers. Binnen het dialysecentrum vinden wij het belangrijk om u zorg op maat te bieden. Wij zetten ons in om samen met u te kijken welke vorm van zorg het beste bij uw situatie past.

Aandoeningen

  • Chronische nierziekten
  • Acute nierziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Nefrotisch syndroom
  • Cystenieren
  • Nierstenen

Onderzoeken

Dialysecentrum

Controle

Op de nierfalen polikliniek komt u regelmatig voor controle. De nefroloog of gespecialiseerde verpleegkundige stelt u tijdens deze afspraak vragen en voert zo nodig lichamelijk onderzoek uit. Meestal laat u van te voren bloedonderzoek en zo nodig urineonderzoek doen. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig, bijvoorbeeld als u in de toekomst een niertransplantatie wilt ondergaan.

Dialyse

Als u dialyseert controleren we regelmatig hoe u deze behandeling ervaart en of er voldoende effect wordt bereikt. De nefroloog of dialyseverpleegkundige stelt u een aantal vragen en voert zo nodig lichamelijk onderzoek uit. Hierop volgt soms bloed- en urineonderzoek, een hartfilmpje (ECG), of afbeeldend onderzoek.

Behandelingen

Het voorkomen of behandelen van nierziekten

Voor de behandeling of het voorkomen van een nierziekte kan de nefroloog medicatie voorschrijven of veranderingen in uw leefstijl adviseren. Zoals meer bewegen of minder zout eten. U krijgt vaak adviezen over uw voeding van de nefroloog of van onze diëtiste.

Dialyse

Bij ernstige nierziekten kan dialyse noodzakelijk zijn. Dit kan hemodialyse of peritoneaal dialyse zijn. Misschien kunt u ook in aanmerking komen voor een niertransplantatie. Soms is het ook beter om niet te beginnen aan deze behandelingen, omdat ze bijvoorbeeld te zwaar voor u zijn. De nefroloog bespreekt samen met u wat in uw situatie de beste keuze is. De dialysebehandelingen vinden plaats in het dialysecentrum (bij hemodialyse) of bij u thuis (peritoneaal dialyse).

Vakantie dialyse
Bent u dialyse patiënt en wilt u graag op vakantie in de omgeving van Hardenberg? Dan kunt u bij ons terecht voor hemodialyse.

Een goede voorbereiding is belangrijk bij vakantiedialyse. We vragen u om minimaal twee maanden voor uw vakantie aanvraagformulieren bij ons op te vragen en in te invullen.

Wij kunnen vervolgens kijken naar de mogelijkheden binnen ons dialysecentrum. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Niertransplantatie

Komt u in aanmerking voor een niertransplantatie? Dan vindt deze meestal plaats in het Universitair Medisch Centrum Groningen. De voorbereiding op een niertransplantatie kan wel grotendeels plaatsvinden in het Dialyse Centrum Hardenberg.

Veelgestelde vragen

Wat is een shunt?

Een shunt is een groot bloedvat dat ontstaat nadat de chirurg een slagader en een ader met een operatie aan elkaar heeft gemaakt. Door deze shunt zal heel veel bloed gaan stromen waardoor het bloedvat heel groot wordt. Dit maakt het mogelijk om het bloedvat met naalden aan te prikken. Op deze naalden kan vervolgens de dialyse machine worden aangesloten.

Wat is een niertransplantatie?

Bij een niertransplantatie krijgt u een nier van een levende of overleden donor. Deze nier wordt in uw rechter- of linker onderbuik geplaatst. De donornier zorgt ervoor dat de afvalstoffen en overtollig vocht uit uw bloed kunnen worden uitgeplast, zoals dat bij mensen met gezonde nieren ook gebeurt.