Naar hoofdinhoud

Endocrinologie

Welkom bij Endocrinologie

Hormonen zijn erg belangrijk voor uw lichaam. Ze regelen de bloeddruk, de water- en zouthuishouding, stofwisseling, botopbouw en –afbraak en lichaamsgewicht. Het gaat hierbij onder andere om hormonen van de schildklier, bijschildklieren, alvleesklier, bijnieren, hypofyse en geslachtsorganen. Wanneer u problemen krijgt met uw hormonen kan dit dan ook erg vervelend zijn. Onze afdeling Endocrinologie staat op dat moment voor u klaar.

Wat we doen

De afdeling Endocrinologie is onderdeel van de Interne Geneeskunde. Onze endocrinologen zijn internisten met specialistische kennis van hormoonaandoeningen. Wij helpen u bijvoorbeeld bij de behandeling van diabetes mellitus, schildklieraandoeningen of botontkalking.

Aandoeningen

  • Diabetes mellitus (suikerziekte)
  • Schildklieraandoeningen zoals een te snel werkende of traag werkende schildklier (hypo- of hyperthyreoïdie)
  • Osteoporose (botontkalking)
  • Hypofyseaandoeningen
  • Bijschildklieraandoeningen
  • Bijnieraandoeningen

Informatie over de aandoeningen kunt u vinden op de website Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie.

Onderzoeken

De endocrinoloog probeert met vragen en lichamelijk onderzoek de oorzaak van uw probleem te achterhalen. Daar is vaak ook extra onderzoek voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan bloed- of urineonderzoek en afbeeldend onderzoek op de afdeling radiologie (bijvoorbeeld een echo, CT-scan of MRI-scan) of nucleaire geneeskunde (bijvoorbeeld een schildklierscintigram of een PET-scan). Ook kunt u een punctie krijgen of kortdurend worden opgenomen op de dagbehandeling voor een meer specifiek bloedonderzoek.

MRI scan

Behandelingen

We hebben verschillende behandelingen voor hormoonaandoeningen. De behandeling kan bestaan uit medicijnen of een operatie. Een endocrinoloog opereert nooit zelf, maar verwijst u door naar de juiste specialist. Voor schildklieraandoeningen is soms behandeling met radioactief jodium nodig.

Ons team

Andere zorgverleners

  • Mevr. H. Wanders, verpleegkundig specialist diabetes
  • Mevr. G. Trouwborst, verpleegkundig specialist diabetes
  • Mevr. K. den Dulk, diabetesverpleegkundige
  • Mevr. W. Kampman, diabetesverpleegkundige
Het hele team

Locaties

Spreekuren worden gehouden zowel in het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg als ook op onze buitenlocaties.

Bekijk wachttijden

Veelgestelde vragen

Wat doet een endocrinoloog?

Een endocrinoloog behandelt patiënten die een afwijking hebben in de hormoonhuishouding of de stofwisseling.

Welke organen produceren hormonen?

De belangrijkste hormoonproducerende organen zijn de schildklier, bijschildklieren, alvleesklier, bijnier, hypofyse, hypothalamus en geslachtsorganen (eierstokken en zaadballen).