Naar hoofdinhoud

Hematologie

Welkom bij Hematologie

Wanneer u te maken krijgt met ziekten van uw bloed, lymfeklieren of beenmerg, dan kunt u terecht bij de afdeling Hematologie. Hier kunnen we u helpen met de behandeling van kwaadaardige ziekten, zoals kanker, maar ook goedaardige ziekten zoals tromboses of verhoogde bloedingsneiging.

Op de afdeling Hematologie wordt u geholpen door een specialistisch team van internist-hematologen, die u de beste zorg bieden voor uw situatie. Soms kunt u poliklinisch worden behandeld, soms moet u voor enige tijd worden opgenomen in het ziekenhuis. Afhankelijk van onder andere het stadium van de ziekte, uw leeftijd en uw algehele conditie, bepaalt de specialist voor welke behandeling u in aanmerking komt.

Polikliniek en verpleegafdeling

De hematologie kent verschillende ziektebeelden. Soms kunt u worden geholpen door goede monitoring van de ziekte en de juiste medicatie, in andere gevallen kunnen intensieve behandelingen noodzakelijk zijn. Daarvoor kunt u terecht bij de polikliniek en de verpleegafdeling Hematologie.

Aandoeningen

De afdeling Hematologie richt zich op ziekten die te maken hebben met bloed, het beenmerg en de lymfeklieren. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om trombose, verhoogde bloedingsneiging, de ziekte van Kahler, leukemie en lymfeklierkanker.

Onderzoeken

Bij Hematologische ziekten kunt u te maken krijgen met de volgende onderzoeken:

  • Bloedonderzoek
  • Beenmergonderzoek
  • Lymfeklierbiopsie
  • Röntgenfoto's

Behandelingen

Goedaardige hematologische aandoeningen worden in de meeste gevallen poliklinisch behandeld en gevolgd. Soms worden hiervoor medicijnen gegeven. Kwaadaardige hematologische aandoeningen kennen verschillende behandelingen. Soms is één soort behandeling voldoende, maar soms bestaat een behandeling uit een combinatie van verschillende methodes. Daarnaast kunnen behandelingen zijn gericht op genezing (curatief) of op levensverlenging (palliatief). Bij behandeling van kwaadaardige ziekten kunt u denken aan:

  • Chemotherapie
  • Bestralingen (Radiotherapie)
  • Immunotherapie
  • Monoklonale antilichamen
  • Bloedtransfusie

Wij werken nauw samen met de volgende organisaties en afdelingen

De afdeling Hematologie van Saxenburgh werkt nauw samen met de afdeling Hematologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Er zijn regelmatig overlegsituaties en als het niet mogelijk is een bepaalde behandeling in ons eigen ziekenhuis uit te voeren, kan het zijn dat u doorverwezen wordt naar het UMCG in Groningen. Daarnaast werken we samen met verschillende afdelingen binnen ons eigen ziekenhuis.