Naar hoofdinhoud

Interne geneeskunde

Welkom bij interne geneeskunde

Wanneer u te maken krijgt met een ziekte, of mogelijke ziekte aan de inwendige organen dan krijgt u te maken met de afdeling interne geneeskunde. Deze afdeling houdt zich bezig met het voorkomen, diagnosticeren (herkennen en benoemen) en behandelen van ziekten van de inwendige organen. Zo kunt u hier terecht voor behandelingen van diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, botontkalking, kanker, infecties en ziekten aan de nieren, de schildklier en het spijsverteringskanaal.

Wat we doen

Iedere internist (specialist in interne geneeskunde) is getraind om te kijken naar de mens als geheel en niet alleen maar naar één orgaan. Dat is belangrijk, zeker als de oorzaak van uw klachten niet direct duidelijk is. Door deze brede kennis is de internist vaak belangrijk als regisseur in zorgtrajecten. Zo denkt de internist mee over de zorg rondom een operatie, in het behandeltraject van kanker of bij patiënten die voor meerdere ziekten behandeld worden.

Speciale aandachtsgebieden

De interne geneeskunde is een breed vakgebied. Binnen dit vakgebied hebben onze internisten zich ook nog gespecialiseerd in bepaalde aandachtsgebieden. Binnen Saxenburgh zijn dit:

 • Endocrinologie: o.a. suikerziekte (diabetes mellitus), botontkalking, aandoeningen van (bij)schildklieren/bijnieren/hypofyse
 • Hematologie: afwijkingen in het bloed en de lymfeklieren
 • Nefrologie: nierziekten, dialyse, niertransplantatie en hoge bloeddruk
 • Oncologie: kanker

Samenwerkingen

Binnen Saxenburgh kunt u dus terecht voor bijna alle aandachtsgebieden van de interne geneeskunde. Soms is een onderzoek of behandeling zo specialistisch of zeldzaam dat de internist u hiervoor doorverwijst naar een ander ziekenhuis. Hiervoor werken we samen met bijvoorbeeld Zwolle (Isala), Enschede (MST), Deventer (Deventer Ziekenhuis) en Groningen (UMCG).

Aandoeningen

Er zijn te veel aandoeningen om op te noemen binnen de interne geneeskunde. Een aantal veelvoorkomende aandoeningen zijn:

 • Suikerziekte
 • Hoge bloeddruk
 • Chronische nierziekte
 • Bloedarmoede
 • Schildklierziekten
 • Botontkalking
 • Trombose
 • Dikke darmkanker
 • Borstkanker
Afdeling Dagbehandeling

Onderzoeken

De internist probeert met behulp van vragen en lichamelijk onderzoek de oorzaak van het probleem te achterhalen. Vaak is daarbij ook aanvullend onderzoek nodig. Hierbij kunt u denken aan bloed- of urineonderzoek, afbeeldend onderzoek (o.a. röntgenfoto, CT-scan, MRI-scan) of endoscopisch onderzoek (kijkonderzoek van het maag-darmkanaal). Soms is een uitgebreider onderzoek nodig zoals een beenmergpunctie, een nierbiopsie of een 24-uur bloeddrukmeting.

Behandelingen

Voor het behandelen of voorkomen van een ziekte kan de internist medicatie voorschrijven of veranderingen in uw leefstijl adviseren. Soms is een meer specifieke behandeling nodig zoals dialyse (bij ernstige nierziekten), bestraling of chemotherapie (bij bepaalde vormen van kanker) of radioactief jodium (bij sommige schildklierziekten).

Een internist opereert nooit, maar kan dat wel adviseren. Als u een operatie nodig heeft, verwijst de internist u naar de juiste specialist, bijvoorbeeld een chirurg.

We werken nauw samen met de volgende afdelingen

Veelgestelde vragen

Wat doet een internist?

Een internist is een medisch specialist op het gebied van de inwendige organen. De meeste internisten hebben ook nog een specifiek aandachtsgebied. Dit kan bijv. zijn hematologie, oncologie, nefrologie of endocrinologie.