Naar hoofdinhoud

Radiologie

Welkom bij Radiologie

Veel aandoeningen kunnen we aan de buitenkant van het lichaam niet zien. Op zo'n moment zijn beeldvormende onderzoeken, zoals een röntgenfoto of een MRI-scan, enorm waardevol. Op de afdeling Radiologie doen we deze beeldvormende onderzoeken. Dit helpt ons goede diagnoses stellen over afwijkingen of aandoeningen aan bijvoorbeeld uw organen, botten of gewrichten.

Op de afdeling radiologie werken radiologen, radiologisch laboranten en administratieve krachten. De radiologische onderzoeken worden soms gedaan in samenwerking met een radioloog. De radioloog beoordeelt de onderzoeken en brengt hiervan verslag uit aan uw huisarts of specialist.

Aandoeningen

Met de radiologische onderzoeken worden afwijkingen en aandoeningen aan verschillende inwendige weefsels zichtbaar. Dit kan bijvoorbeeld een ziekte zijn in een orgaan, een breuk of een bloeding. Door de verschillende soorten onderzoeken kunnen verschillende ziektebeelden goed worden onderzocht.

Onderzoeken

Op de afdeling radiologie doen we diverse onderzoeken, met behulp van verschillende onderzoekstechnieken. Alle uitgevoerde onderzoeken worden digitaal opgeslagen. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Röntgenfoto’s: Bij een röntgenfoto wordt met behulp van röntgenstralen opnamen gemaakt van het lichaam. Dit kunnen foto’s zijn van het skelet maar ook van de longen of buik.
  • Echografie: Bij echografie worden geluidsgolven gebruikt om foto’s te maken van het lichaam. Het meest voorkomende echo-onderzoek is van de buik maar je kunt bijvoorbeeld ook kijken naar spieren en pezen.
  • CT-scan: Met een CT-scan kunnen we met behulp van röntgenstralen heel gedetailleerde dwarsdoorsnedes van weefsels en organen maken. Op deze manier kunnen we heel nauwkeurig in de binnenkant van het lichaam kijken
  • MRI-scan: De MRI-scan wordt ook gebruikt om het binnenkant van het lichaam te kijken, maar dan met behulp van magneetvelden en radiogolven. In het SMC hebben we 2 MRI apparaten waaronder ook een Open MRI. Deze Open MRI is uitermate geschikt voor mensen met engtevrees (claustrofobie) of obesitas doordat je niet in een tunnel ligt maar tussen 2 schijven. Daardoor heb je een minder opgesloten gevoel.
  • Mammografie: Bij een mammografie onderzoek worden foto’s gemaakt van de borst door middel van röntgenstralen. De borst wordt een op een steunplaat gelegd van het mammografietoestel en daarna stevig aangedrukt om een goede foto te maken.
  • DEXA: DEXA is een apparaat waarmee we de dichtheid van de botten kunnen meten. Op deze manier kunnen we inzicht krijgen of iemand makkelijker iets breekt bij een val en dat daar dan eventueel medicatie voor gegeven kan worden.
  • Doorlichtkamer: Op deze kamer kunnen we filmpjes maken van de slokdarm/maag. Door het drinken van een bariumpap kunnen we de slokdarm zichtbaar maken en afwijkingen constateren waarom bijvoorbeeld iemand moeilijk kan slikken.

Locatie

Bekijk wachttijden