Naar hoofdinhoud

Oncologie

Welkom bij Oncologie

Kanker is een veelvoorkomende en ingrijpende ziekte. Wanneer u of een naaste wordt getroffen door kanker, wilt u graag de juiste behandeling, zorg en goede informatie en begeleiding. Dat bieden we bij het Oncologisch Centrum. Hier werken we met een team van artsen, specialistisch verpleegkundigen en oncologieverpleegkundigen aan de beste oncologische zorg.

Over het Oncologisch Centrum

Ons centrum heeft een klinische afdeling waar je kunt overnachten (opgenomen wordt) en een dagbehandeling, waar onder andere chemokuren worden toegediend. Uiteraard bieden we oncologische behandeling en zorg volgens de landelijke richtlijnen en werken we continu aan het toepassen van nieuwe ontwikkelingen en behandelvormen.

Wat wij doen

U kunt met alle vormen van kanker bij ons terecht. We werken met verschillende medisch specialisten, zoals de internist-oncoloog, de longarts, maar ook de chirurg of de uroloog. Daarnaast is er ook een verpleegkundig specialist palliatieve zorg werkzaam op het oncologisch centrum.

Voor sommige behandelingen verwijzen we u door naar een collega-ziekenhuis. Soms beschikken zij over specialistische kennis, waarmee ze u beter kunnen helpen. Daarom werken we nauw samen met een aantal partners, zoals de Radiotherapiegroep in Deventer. Voor sommige vormen van kanker kan de behandeling thuis gegeven worden. U krijgt dan bijvoorbeeld tabletten of een injectie thuis.

We werken samen met het Vechtgenotenhuis, IPSO centrum voor leven met en na kanker. Getrainde vrijwilligers van het Vechtgenotenhuis ondersteunen met extra tijd en aandacht voor patiënten en naasten. U kunt hen tegenkomen op dagbehandeling, de klinische afdeling of in de dagverblijf ruimtes op de afdeling oncologie. U kunt bij hen terecht voor een luisterend oor, afleiding en niet medische vragen.

Altijd bereikbaar

Omdat kanker erg ingrijpend is in uw leven staan we altijd klaar voor vragen, advies of hulp. Ons centrum is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor u als patiënt.

Aandoeningen

Er zijn natuurlijk vele vormen van kanker. De patiënten met de volgende vormen van kanker behandelen we het meest:

  • Borstkanker (zowel operatie, chemotherapie als immunotherapie)
  • Darmkanker (zowel operatie, chemotherapie als immunotherapie)
  • Longkanker (chemotherapie, immunotherapie. Operatie wordt uitgevoerd in Isala Zwolle)
  • Hematologische kanker , zoals lymfeklierkanker

Behandelingen

Op de dagbehandeling dienen we verschillende kuren toe, zoals:

  • Chemotherapie
  • Immunotherapie
  • Targeted therapy.

Daarnaast dienen we enkele behandelingen thuis toe, zoals trastuzumab bij borstkanker.

Regieverpleegkundigen

De regieverpleegkundige is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in de behandeling en begeleiding van patiënten met kanker. Zij zijn opgeleid om een aantal taken van de arts over te nemen en hebben vaak een specialisatie in een specifieke kankersoort.

De regieverpleegkundige regelt de afstemming tussen de verschillende behandelingen en alle hulpverleners die daarbij betrokken zijn. Ook zorgen ze voor overzicht over het behandelschema en zijn ze op de hoogte welke medisch specialisten bij een patiënt betrokken zijn. De regieverpleegkundige helpt u om regie te houden op uw behandeling, want we beseffen ons dat er veel op u afkomt als u geconfronteerd wordt met kanker.

Heeft u de diagnose kanker gekregen?
Lees meer over wat onze regieverpleegkundigen voor u kunnen doen, wie zij zijn en hoe u contact met hen kan opnemen.

Regieverpleegkundigen

Saxenburgh onderdeel van Regionaal Oncologienetwerk

Saxenburgh onderdeel van Regionaal Oncologienetwerk

De beste (oncologische) zorg voor patiënten met kanker behouden in onze regio. Dat is de inzet van de samenwerking van vier ziekenhuizen MST (Enschede), Saxenburgh (Hardenberg), ZGT (Hengelo/Almelo) en SKB (Winterswijk). Zij ondertekenden op 30 maart 2023 een samenwerkingsovereenkomst waardoor het Regionaal Oncologienetwerk van de vier ziekenhuizen officieel is opgericht en deze ambitie de komende jaren wordt uitgewerkt.

Lees meer

Zorg voor jongvolwassenen met kanker (AYA-Zorg)

Team AYA-zorg | Zorg voor jongvolwassenen met kanker (AYA-Zorg)

AYA's (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 39 jaar gediagnosticeerd met kanker. Als jongvolwassene met kanker kan het goed zijn dat je met veel vragen zit, die specifiek zijn voor jouw leeftijd of jouw situatie. Bij Saxenburgh bieden wij specifieke AYA-zorg. Bij deze speciale AYA-zorgverleners, kun je in alle fases van je ziekte terecht met vragen over zaken die (in)direct met je ziekte en de behandeling daarvan te maken hebben. Over bijvoorbeeld het afmaken van je studie, solliciteren bij een eerste baan, het afsluiten van een hypotheek of het stichten van een gezin. Geen enkele vragen is te gek voor ons als AYA-team.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Wat is chemotherapie?

Chemotherapie is de behandeling van kanker met een of meer celdeling remmende geneesmiddelen. Die geneesmiddelen, die ook cytostatica genoemd worden, vernietigen de kankercellen of remmen de groei ervan af.

Wat is immunotherapie?

Bij een behandeling met immunotherapie bij kanker wordt het immuunsysteem van de patiënt gebruikt om de kankercellen aan te vallen. Het immuunsysteem wordt door de behandeling ondersteund of extra actief gemaakt.