Naar hoofdinhoud

Orthopedie

Welkom bij Orthopedie

Iedereen krijgt in zijn leven wel eens problemen met botten of gewrichten. Soms door aangeboren oorzaken, soms door leeftijd of soms door letsel tijdens sporten of een ongeval. Wanneer u hiermee te maken krijgt dan kunt u terecht bij onze afdeling Orthopedie.

De afdeling Orthopedie bestaat uit deskundige orthopeden met ruime ervaring in de traumatologische chirurgie. Zij worden ondersteund door specialistische orthopedie-verpleegkundigen en een Physician Assistant. Samen zorgen zij ervoor dat u met iedere orthopedische klacht of aandoening vakkundig geholpen wordt.

Polikliniek en verpleegafdeling

U kunt voor een afspraak of het spreekuur terecht op de polikliniek Orthopedie. Er worden spreekuren gehouden in het Saxenburgh Medisch Centrum en op diverse buitenlocaties. U wordt hier ontvangen door een orthopeed en ondersteunende medewerkers. Voor een afspraak op de polikliniek hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts.

Verpleegafdeling

Wanneer u geopereerd moet worden, dan wordt u opgevangen op de verpleegafdeling Orthopedie. Met verschillende disciplines werken we hier samen om u te omringen met de beste zorg, maar ook met een fijn verblijf. Dat gebeurt door een goede wisselwerking tussen artsen, verpleegkundigen, roomservicemedewerkers en afdelingssecretaresses.

Aandoeningen

De afdeling Orthopedie houdt zich bezig met aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat. Dat kan aangeboren zijn, of door blessures of ongevallen. Zo behandelen we:

  • gewrichtsslijtage (artrose of kraakbeen afwijkingen in het gewricht);
  • aangeboren afwijkingen;
  • sport- en ongevalsletsels (bv herhaaldelijk de schouder uit de kom of een gescheurde meniscus);
  • andere afwijkingen, zoals botontkalking, groeistoornissen, reuma.

Behandelingen

De meeste behandelingen gebeuren door middel van adviezen, fysiotherapie, braces of injecties. In een aantal gevallen, bijvoorbeeld bij gevorderde slijtage van heup of knie, is een operatie noodzakelijk. Er wordt dan een prothese, oftewel een kunstgewricht, geplaatst. Ook kan er gekozen voor een kijkoperatie (scopie).

Op de polikliniek Orthopedie is ook een gipsverbandmeester aanwezig om gipsen aan te leggen of te verwijderen. Hierdoor kan een afspraak met de orthopeed vaak worden gecombineerd met een bezoek aan de gipsverbandmeester.

De operatie van Freek in het Saxenburgh Medisch Centrum

Bekijk welke stappen Freek doorloopt voor en tijdens zijn operatie in het ziekenhuis.

Operatievoorlichting tieners

Voor tieners is er een boek ontwikkeld waarin de stappen voor een operatie worden uitgelegd.