- Onze zorg
- Afdelingen ziekenhuis
- Orthopedie
Orthopedie
-
- Meer...
- Links
- Nieuws en verhalen
Welkom bij Orthopedie
Iedereen krijgt in zijn leven wel eens problemen met botten of gewrichten. Soms door aangeboren oorzaken, soms door leeftijd of soms door letsel tijdens sporten of een ongeval. Wanneer u hiermee te maken krijgt dan kunt u terecht bij onze afdeling Orthopedie.
De afdeling Orthopedie bestaat uit deskundige orthopeden met ruime ervaring in de traumatologische chirurgie. Zij worden ondersteund door specialistische orthopedie-verpleegkundigen en een Physician Assistant. Samen zorgen zij ervoor dat u met iedere orthopedische klacht of aandoening vakkundig geholpen wordt.
Polikliniek en verpleegafdeling
U kunt voor een afspraak of het spreekuur terecht op de polikliniek Orthopedie. Er worden spreekuren gehouden in het Saxenburgh Medisch Centrum en op diverse buitenlocaties. U wordt hier ontvangen door een orthopeed en ondersteunende medewerkers. Voor een afspraak op de polikliniek hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts.
Verpleegafdeling
Wanneer u geopereerd moet worden, dan wordt u opgevangen op de verpleegafdeling Orthopedie. Met verschillende disciplines werken we hier samen om u te omringen met de beste zorg, maar ook met een fijn verblijf. Dat gebeurt door een goede wisselwerking tussen artsen, verpleegkundigen, roomservicemedewerkers en afdelingssecretaresses.
Aandoeningen
De afdeling Orthopedie houdt zich bezig met aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat. Dat kan aangeboren zijn, of door blessures of ongevallen. Zo behandelen we:
- gewrichtsslijtage (artrose of kraakbeen afwijkingen in het gewricht);
- aangeboren afwijkingen;
- sport- en ongevalsletsels (bv herhaaldelijk de schouder uit de kom of een gescheurde meniscus);
- andere afwijkingen, zoals botontkalking, groeistoornissen, reuma.
Behandelingen
De meeste behandelingen gebeuren door middel van adviezen, fysiotherapie, braces of injecties. In een aantal gevallen, bijvoorbeeld bij gevorderde slijtage van heup of knie, is een operatie noodzakelijk. Er wordt dan een prothese, oftewel een kunstgewricht, geplaatst. Ook kan er gekozen voor een kijkoperatie (scopie).
Op de polikliniek Orthopedie is ook een gipsverbandmeester aanwezig om gipsen aan te leggen of te verwijderen. Hierdoor kan een afspraak met de orthopeed vaak worden gecombineerd met een bezoek aan de gipsverbandmeester.
We werken nauw samen met de volgende afdelingen
-
Fysiotherapie
De afdeling Fysiotherapie helpt u met het voorkomen, verhelpen of verminderen van fysieke klachten. Bijvoorbeeld door het bieden van voorlichting, oefeningen of massages.
-
Logopedie
De afdeling Logopedie helpt u met problemen op het gebied van stem, spraak, slikken, taal of communiceren. De afdeling maakt deel uit van de afdeling Revalidatie binnen Saxenburgh.
-
Ergotherapie
Onze afdeling Ergotherapie helpt u met het veilig en klachtenvrij uitvoeren van dagelijkse activiteiten wanneer dit door lichamelijke of geestelijke klachten moeilijker wordt.
-
Medische psychologie
De afdeling Medische Psychologie helpt u bij psychische klachten als gevolg van een ernstige ziekte of aandoening. Denk bijvoorbeeld aan klachten als onrust, angst of somberheid.
-
Klinisch Chemisch Laboratorium
Het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) houdt zich bezig met onderzoek naar bloed, ontlasting en andere lichaamsvochten. Het laboratorium kent verschillende specialismen.
De operatie van Freek in het Saxenburgh Medisch Centrum
Bekijk welke stappen Freek doorloopt voor en tijdens zijn operatie in het ziekenhuis.
Operatievoorlichting tieners
Voor tieners is er een boek ontwikkeld waarin de stappen voor een operatie worden uitgelegd.