Naar hoofdinhoud

Ergotherapie

Welkom bij Ergotherapie

U kunt door lichamelijke of geestelijke klachten problemen krijgen met dagelijkse bezigheden als wassen, aankleden of bewegen. Onze afdeling Ergotherapie helpt u deze activiteiten weer veilig en met minder klachten uit te voeren. De afdeling Ergotherapie maakt onderdeel uit van de afdeling Revalidatie in het Saxenburgh Medisch Centrum. Samen met de afdelingen Fysiotherapie, Logopedie en Maatschappelijk Werk.

Wat we doen

Wij helpen volwassenen en kinderen die door lichamelijke klachten beperkt zijn in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten in de woon-, werk- of leefomgeving. Daarbij kan het gaan om wassen en aankleden, maar bijvoorbeeld ook werken, naar school gaan of het uitoefenen van een hobby. De ergotherapeut onderzoekt samen met u de mogelijkheden om dagelijkse activiteiten weer zelfstandig, veilig en met minder klachten uit te voeren. De ergotherapeut kan op alle verpleegafdelingen in het ziekenhuis ingeschakeld worden op verwijzing van de behandelend arts.

Verwijzing

Voor een behandeling op de afdeling Ergotherapie is een schriftelijke verwijzing nodig van een huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts. Zodra de verwijzing bij de afdeling binnen is, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Behandeling

Onze ergotherapeuten hebben verschillende behandelmogelijkheden. Deze kunnen gericht zijn op:

Mobiliseren

We helpen bij het behouden en vergroten van uw beweeglijkheid en de mogelijkheden om u te verplaatsen. Dit betekent dat we u bijvoorbeeld een goede lig- en zithouding aanleren. We kunnen u ook adviseren om gebruik te maken van een rolstoel en leren u dan ook om met de rolstoel omgaan. Denk hierbij aan het veilig rijden met de rolstoel en hoe u vanuit de rolstoel naar het toilet kunt gaan.

Beweging en gevoel

We onderzoeken hoe goed u uw arm of hand kunt gebruiken en helpen om deze te trainen, zodat u uw arm en hand zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als er weinig tot geen herstel optreedt of als verder herstel niet meer te verwachten is, dan leert onze ergotherapeut u omgaan met deze bewegingsbeperking. Als het gevoel in uw arm verminderd is, proberen we de arm te trainen of leren we u omgaan met dit verminderde gevoel.

Denken en waarnemen

Wanneer u voorwerpen niet meer herkent of dagelijkse dingen in een verkeerde volgorde doet kan dit uw leven behoorlijk moeilijk maken. U vergeet bijvoorbeeld uw afspraken, herkent een kledingstuk niet of kunt niet zelfstandig koken. We stellen dan samen met u vast waar uw problemen en mogelijkheden liggen en geven u tips of helpen bij het aanleren van technieken om deze activiteiten weer zelfstandig uit te kunnen voeren. Denk hierbij aan het leren omgaan met een agenda, aankleden of koken volgens een stappenplan.

Dagelijkse activiteiten

We trainen u ook bij het uitvoeren van alledaagse activiteiten, zoals wassen, aankleden, eten en koken, wanneer deze moeilijker worden. We helpen u de handelingen opnieuw uit te leren, of de handeling met beperkingen uit te voeren. De ergotherapeut begeleidt u ook bij het aanvragen van hulpmiddelen die nodig zijn om zelfstandig te leven.

Hoe het werkt

Onze ergotherapeut komt na een verwijzing van de behandelend arts bij u langs. Dan stellen we samen een behandelplan op, waarin de bovenstaande behandelingen aan bod komen.

Locaties

Spreekuren worden gehouden zowel in het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg als ook op onze buitenlocaties.

Bekijk wachttijden