Naar hoofdinhoud

Nefrologie

Welkom bij nefrologie

De nieren spelen een belangrijke rol in onze stofwisseling. Wanneer u te maken krijgt met nierproblemen, of een ziekte aan de nieren dan krijgt u te maken met de afdeling nefrologie. Onze nefrologen houden zich bezig met het voorkomen, diagnosticeren (herkennen en benoemen) en behandelen van ziekten van de nieren en hoge bloeddruk. Zo kunt u hier terecht voor behandeling van acute en chronische nierziekten en hoge bloeddruk, maar ook niertransplantaties of dialyse.

Nierpoli

De secretaresse van de nierpoli maakt voor u afspraken en houdt u hiervan op de hoogte. De eerste keer heeft u een afspraak met de nefroloog en nierpoli verpleegkundige. De daarop volgende keren krijgt u zo nodig ook afspraken met de diëtiste en het medisch maatschappelijk werk. Eventuele vervolgafspraken zullen zoveel mogelijk gecombineerd worden. De verschillende disciplines informeren elkaar voortdurend over de voortgang van uw behandeling. De nefroloog blijft de hoofdbehandelaar.

Het doel van het regelmatig bezoeken van de nierpoli is:

  • Vertragen van verslechtering van de nierfunctie
  • Voorkomen van extra nierschade
  • Behandelen van risicofactoren, zoals bijvoorbeeld het risico voor hart- en vaataandoeningen
  • Verwijzen naar ander disciplines
  • Behandeling van symptomen zoals jeuk, slechte eetlust, conditie vermindering en vermoeidheid
  • In de toekomst mogelijk voorbereiden op dialyse en/of niertransplantatie

Tijdens de afspraak bij de nefroloog en nierpoli verpleegkundige vindt controle plaats van o.a. bloed en urine, u wordt gewogen en uw bloeddruk wordt gemeten. Gezondheidsklachten en de medicatie worden besproken en er wordt geluisterd naar uw algemeen welbevinden.

Aandoeningen

  • Chronische nierziekten
  • Acute nierziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Nefrotisch syndroom
  • Cystenieren
  • Nierstenen

Onderzoeken

De nefroloog probeert door met behulp van vragen en lichamelijk onderzoek de oorzaak van het probleem te achterhalen. Vaak is daarbij ook aanvullend onderzoek nodig. Hierbij kunt u denken aan bloed- of urineonderzoek en afbeeldend onderzoek (o.a. röntgenfoto, CT-scan, MRI-scan). Soms is een uitgebreider onderzoek nodig zoals een nierbiopsie, zoutbelastingstest of een 24-uur bloeddrukmeting.

Behandelingen

Voor het behandelen of voorkomen van een ziekte kan de nefroloog medicatie voorschrijven of veranderingen in uw leefstijl adviseren. Soms is een intensievere behandeling nodig, zoals dialyse (bij ernstige nierziekten).

Een nefroloog opereert nooit, maar kan dat wel adviseren. Als er een operatie nodig is, verwijst de internist u naar de juiste specialist, bijvoorbeeld een chirurg of een uroloog.

We werken nauw samen met de volgende afdelingen

Locaties

Bekijk wachttijden

Veelgestelde vragen

Wat doet een nefroloog?

Een nefroloog is een internist met specifieke kennis van nierziekten.

Moet ik een speciaal dieet volgen als ik een nierziekte heb?

Uw behandelaar zal met u bespreken of dit in uw situatie nodig is. Voor de meeste nierpatiënten geldt het advies om zoutarm te eten. Soms zijn er ook nog andere adviezen nodig zoals minder kalium, fosfaat en/of eiwitten in uw voeding.