Naar hoofdinhoud

Diabetologie

Welkom bij diabetologie

De diabetologie is een specifiek deelgebied binnen de interne geneeskunde. U kunt hier terecht om te laten onderzoeken en vaststellen of u suikerziekte (diabetes mellitus) heeft en u kunt hier terecht voor zorg en behandeling van de suikerziekte. Dit gebeurt door een diabetesteam bestaande uit een internist, een verpleegkundig specialist diabetes, een diabetesverpleegkundige, een diëtiste en zo nodig een psycholoog.

In de begeleiding en behandeling van de suikerziekte zijn er, waar nodig, nauwe samenwerkingen met onder andere huisartsen, oogartsen, gynaecologen en een voetenteam.

Aandoeningen

Als u de aandoening Diabetes mellitus (suikerziekte) hebt, komt u in contact met de afdeling diabetologie.

U kunt veel betrouwbare informatie vinden over uw specifieke aandoening op de volgende websites: www.diabetesfonds.nl, www.dvn.nl en www.diabetesfederatie.nl.

Onderzoeken

Voor de controle van de suikerziekte vindt jaarlijks een uitgebreide controle plaats. U heeft een uitgebreid gesprek met de diabetesverpleegkundige, internist en zo nodig een diëtiste. Hierbij vindt ook lichamelijk onderzoek plaats (bijvoorbeeld bloeddruk meten en voetonderzoek), laboratoriumonderzoek (bloed/urine) en tweejaarlijks een hartfilmpje. Ook worden op regelmatige basis de ogen gecontroleerd door de oogarts.

Behandelingen

Wij begeleiden en behandelen u vooral op de polikliniek, maar soms is een opname in het ziekenhuis nodig. De behandeling voor de diabetes kan bestaan uit:

  • medicijnen die ingenomen of onderhuids geïnjecteerd worden,
  • insulinepompbehandeling (al dan niet ondersteund door geavanceerde glucosemonitoringtechnieken).

Daarnaast is ook aandacht voor behandeling van de bloeddruk en het cholesterol.

Ons team

Onze medisch specialisten staan graag voor u klaar. Daarnaast helpen onderstaande specialisten u:

  • Mevr. G. Trouwborst, verpleegkundig specialist diabetes
  • Mevr. M. Zweers, diabetesverpleegkundige
  • Mevr. D. Janssen, diabetesverpleegkundige i.o.
  • Mevr. E. Dekker, diabetesverpleegkundige
  • Mevr. J. Bakker, diëtiste
  • Mevr. M. Brans, diëtiste
  • Mevr. L. Jousma, psycholoog
Het hele team

Locaties

Spreekuren worden gehouden zowel in het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg als ook op onze buitenlocatie.

Bekijk wachttijden

Veelgestelde vragen

Wat is diabetes mellitus?

Diabetes mellitus ontstaat als uw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline (diabetes mellitus type 2) of doordat uw lichaam te weinig insuline aanmaakt (diabetes mellitus type 1). Insuline is een hormoon dat gemaakt wordt door speciale cellen in de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat uw lichaam glucose kan opnemen vanuit het bloed in de lichaamscellen. Als insuline zijn werk niet goed kan doen of te weinig wordt aangemaakt dan komt glucose niet in de lichaamscellen en blijft er te veel glucose (suiker) in uw bloed.

Welke soorten diabetes mellitus zijn er?

Er zijn meerdere soorten diabetes mellitus. De twee bekendste soorten zijn diabetes mellitus type 1 en diabetes mellitus type 2.

Diabetes mellitus type 1 komt minder vaak voor en ontstaat door een afweerstoornis waarvoor de alvleesklier te weinig of geen insuline meer aanmaakt. Diabetes mellitus 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes mellitus. De oorzaak hiervan is dat het lichaam minder gevoelig wordt voor de werking van insuline. Deze mindere werking van insuline kent een sterke relatie met de hoeveelheid vet in de buik.