Naar hoofdinhoud

Hilbrand van de Belt over een vitale start van het jaar

  • 16 januari 2024

Hilbrand van de Belt over een vitale start van het jaar

Vitaal het nieuwe jaar beginnen. Een belangrijk voornemen als het aan mij ligt. Als orthopeed heb ik vaak het gevoel dat ik patiënten tekort doe door alleen maar de ziekte op te lossen. Die nieuwe knie of heup had misschien helemaal niet geplaatst hoeven worden als de patiënt een gezondere leefstijl zou hebben. We lossen het gevolg van het probleem op, maar kunnen het probleem ook voorkomen door meer in te zoomen op gezondheid en vitaliteit.

Het belang van gezondheid
Gezond leven geeft ons een betere kwaliteit van leven. We zijn beter bestand tegen ziektes en herstellen sneller na ziekte. Minder ziekte helpt om de zorgkosten te drukken én geeft ruimte om weer meer aandacht te hebben voor ziektes die geen verband hebben met een ongezonde leefstijl.

Kijken naar wat wél kan
Als iemand ziek is of in een ziekenhuisbed ligt, hebben we veel aandacht voor de ziekte en wat iemand niet meer kan. Voor zowel het lichamelijke als geestelijke herstel is het beter om te kijken naar wat nog wél mogelijk is. Zo kan iemand op de verpleegafdeling of IC bijvoorbeeld gebruik maken van een bedfiets. Dit ondersteunt de conditie en bevordert het herstel. Ik ben voorstander van een nieuwe denkwijze in de zorg en het promoten van een helende omgeving. Ook vind ik dat een gezonde leefstijl beloond zou moeten worden door bijvoorbeeld het verlagen van zorgverzekeringspremies

Een vitaal leven
Een vitaal leven is niet voor iedereen vanzelfsprekend en het kan soms lastig zijn om ergens te beginnen. Zelf ben ik een buitenmens en loop ik graag hard. Maar ook ik heb ’s avonds niet altijd zin om naar buiten te gaan. Ik ben geen gezondheidsgoeroe en geniet ook van een kroket of bitterbal op zijn tijd. Maar als ik toch dat ommetje maak, heb ik geen tijd om ongezonde dingen te doen. En bewegen hoeft niet altijd groots te zijn. Als ik de heg knip, is dat ook een flinke lichamelijke inspanning. Zo kan je met kleine stappen al werken aan een vitaler leven.

Samen een gezonde uitdaging
In onze regio zetten we mooie stappen als het gaat om het promoten van vitaliteit op zowel lichamelijk als mentaal gebied. Zo zijn er voor inwoners diverse cursussen te volgen via Vitaal Vechtdal. Ook starten we binnenkort met een nieuwe editie van de Zorgloop. Dit jaar met een extra uitdaging: iedere zorgmedewerker die meeloopt aan de Zorgloop, neemt een inwoner mee als loopmaatje. Door middel van een thuis te volgen schema en/of looptrainingen kan iedereen, ook zonder ervaring, leren hardlopen. Samen trainen we naar het gezamenlijk lopen van 5 kilometer tijdens de City-Run op 18 mei. Werk je in de zorg en wil je meedoen? Schrijf je in via deze link. De eerste training is op 3 februari. Deelnemen kan eventueel ook zonder loopmaatje.