Naar hoofdinhoud

“Hoe eerder borstkanker opgespoord wordt, hoe beter”

  • 5 februari 2024

“Hoe eerder borstkanker opgespoord wordt, hoe beter”

Het bevolkingsonderzoek borstkanker ‘de bus’ is weer van start gegaan in de regio. Alle vrouwen in Nederland tussen de 50-75 jaar worden één keer per twee jaar opgeroepen voor een mammografie via het bevolkingsonderzoek. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Het bevolkingsonderzoek heeft als doel om de borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. “Hoe eerder we borstkanker opsporen, hoe beter. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter en ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig”, vertelt Judith Kuper-Dunning.

Judith is verpleegkundig specialist bij de Mammapoli in Saxenburgh Medisch Centrum. Het team op de mammapoli is gespecialiseerd in borstafwijkingen. Op deze poli komen vrouwen en mannen met klachten van de borst en na doorverwijzing via het bevolkingsonderzoek.

“Alles op één dag”

Als tijdens het bevolkingsonderzoek een afwijking wordt gevonden, dan is vervolgonderzoek in het ziekenhuis nodig. De huisarts regelt de verwijzing naar het ziekenhuis voor aanvullend borstonderzoek. Je kunt vaak al binnen een paar dagen op de mammapoli terecht. Judith: “Een afwijkende uitslag en een extra borstonderzoek is natuurlijk heel spannend. Daarom zijn de onderzoeken en het gesprek met de chirurg, voor het stellen van een (voorlopige) diagnose, allemaal op één dag. Afhankelijk van de uitslag van het bevolkingsonderzoek word je of doorgestuurd naar Radiologie voor een extra mammografie (foto van de borst) of naar de mammapoli.”

De mammapoli

Judith: “Op de mammapoli word je begeleid door de mammacareverpleegkundige of verpleegkundig specialist. Zij vraagt of je klachten hebt en doet lichamelijk onderzoek. Daarna krijg je op de afdeling Radiologie een mammografie van beide borsten. Als dat nodig is wordt er ook een echo gemaakt en eventueel een punctie, hierbij wordt weefsel afgenomen. Na de onderzoeken kom je bij de mammachirurg voor de uitslag van de onderzoeken. Als er een punctie is gedaan duurt het een paar dagen voordat we daar de uitslag van hebben.”

“Laat je controleren”

Judith: “Hoe eerder we borstkanker opsporen, hoe beter. Doe dus mee aan het bevolkingsonderzoek als je een uitnodiging krijgt en laat je controleren. Het is geen prettig onderzoek, dat houdt vrouwen nog wel eens tegen. Maar het kan wel veel ellende voorkomen.”

Lees meer over het bevolkingsonderzoek borstkanker