Naar hoofdinhoud

Nominatie voor zorg verslimmen binnen Saxenburgh

  • 6 februari 2024
  • 3 min. leestijd

Nominatie voor zorg verslimmen binnen Saxenburgh

Wat gebeurt er als je het ziekenhuis verlaat, maar nog wel zorg nodig hebt? Transferverpleegkundigen zorgen voor een soepele overgang naar zorg thuis of in een woonzorgcentrum. Dit ging gepaard met veel administratie, maar dat is verleden tijd dankzij robot-software. Hans Spijker, projectleider ICT bij Saxenburgh is met deze slimme oplossing genomineerd voor de Tenzinger Zorgverslimmer award 2024.

Robot-software
In de zorg is tijd schaars, daar probeert Saxenburgh oplossingen voor te zoeken. Hans Spijker: “Ik ben ervan overtuigd dat door technologie de zorg verbeterd kan worden. Het transferbureau van Saxenburgh moest bij zorgaanvragen en doorverwijzingen veel informatie met de hand overtypen. Een tijdrovende maar ook foutgevoelige klus. Dat bleek anders te kunnen. Door het ontwikkelen van robot-software schrijven we nu automatisch patiënt informatie over. Dat scheelt veel tijd bij de transferverpleegkundigen.”

Marloes Kaemingk, transferverpleegkundige: “Jaarlijks organiseren wij voor meer dan 6000 patiënten een transfer van het ziekenhuis naar huis of andere geschikte plek. Dat aantal neemt alleen maar toe en zorgt voor een toename in administratieve handelingen. Daarom hebben we gekeken of we een aantal van deze processen slimmer konden inrichten. Vanuit publicaties hadden we al van robot-software gehoord, die eenvoudige maar tijdrovende administratieve taken kon overnemen. Dit wilden we graag proberen. Onze collega Hans Spijker heeft dit project opgepakt waardoor we nu met de robot-software kunnen werken. We zijn hier erg enthousiast over.”

Ontwikkelingen
Door de goede ervaringen binnen het transferbureau wordt er gekeken of robot-software ook ingezet kan worden op andere plekken in het ziekenhuis. Hans Spijker: “De ontwikkelingen op het gebied van ICT gaan snel. Op congressen en beurzen heb ik al gezien dat bijvoorbeeld ook facturen automatisch ingeboekt kunnen worden. Daar gaat mijn ICT-hart harder van kloppen. Ik heb mijn ICT-werk gecombineerd met ziekenhuisbranche, omdat ik het voor de mensen die hier werken makkelijker wil maken. Zeker nu er zo weinig personeel te vinden is, is men blij met alle hulp die er is. Dat je dat kunt bieden met ICT, dat is zo prachtig aan mijn werk.”

Uitreiking zorgverslimmers award
Samen met 23 andere zorgverslimmers is Hans Spijker genomineerd voor de Zorgverslimmer award 2024. Stemmen op Hans kan hier. De uitreiking van de award is op 29 februari.