Naar hoofdinhoud

Op bezoek bij de kinderarts - Lieke Uijterschout

  • 18 augustus 2023

Op bezoek bij de kinderarts - Lieke Uijterschout

Tijd om de kinderartsen eens beter te leren kennen. Deze zes enthousiaste artsen werken met veel plezier aan de gezondheid van kinderen uit de regio. Dit doen ze samen met een onmisbaar team. Iedere week gaan we met één van hen in gesprek. Onze nieuwste kinderarts, Lieke Uijterschout mag het spits afbijten.

Wie ben je, hoe lang werk je bij SXB?
Ik ben Lieke Uijterschout en werk nu ruim een jaar bij Saxenburgh. Hiervoor heb ik als kinderarts in het OLVG in Amsterdam gewerkt.

Welke patiënten (met welke aandoeningen) zie je vaak?
Als algemeen kinderarts zie ik kinderen van nul tot 18 jaar. Ik oefen mijn vak in de volle breedte uit. Daarnaast liggen mijn aandachtsgebieden bij kinderen met ijzertekort/bloedarmoede en aangeboren afwijkingen of zeldzame syndromen, soms in combinatie met ontwikkelingsproblemen.

Hoe ziet een standaard werkdag eruit?
Ik kom elke dag met plezier naar het ziekenhuis. Alle kinderen zijn anders en daarmee ook alle dagen. Dit alles maakt het zo’n bijzonder vak om uit te oefenen.

Wat is het leukste aspect van het werk?
De eerlijkheid en spontaniteit van kinderen! Daar kan ik elke dag van leren. Wat mij verder aanspreekt in het vak is dat ik als kinderarts niet alleen kijk naar de ziekte, maar ook naar de omgeving waarin het kind opgroeit: hoe kan een kind, onder bepaalde omstandigheden en met bepaalde mogelijkheden, het beste van zijn leven maken?

Hoe zorg je dat een kind zich op zijn gemak voelt?
Ik vind het een uitdaging om een kind met woorden, rust en vertrouwen comfortabel te krijgen. Ik doe mijn best het kind waar mogelijk autonomie te geven, door het bijvoorbeeld een keuzemogelijkheid (links of rechts?), of ‘een taak’ te geven. Ook maak ik graag gebruik van afleidingstechnieken zoals een VR-bril, of gewoon een Youtube filmpje.

Welke leeftijdsgroep vind je het meest interessant?
Alle leeftijden zijn interessant en ieder kind is uniek.

Hoe werken jullie samen met andere ziekenhuizen?
Samenwerking met anderen en over de muren van Saxenburgh kijken, omdat de zorg daar niet stopt, zijn voor mij belangrijke speerpunten. Dit geldt voor de samenwerking met andere ziekenhuizen, waarbij we elkaar weten te vinden in de vorm van netwerken en (digitale) besprekingen. Maar ook de samenwerking met de jeugdgezondheidszorg, huisartsen en andere specialismen vinden we erg belangrijk.

Welke innovatieve ontwikkelingen zijn er binnen de geneeskunde en wat betekent dit voor jullie werk?
Een mooi voorbeeld hiervan is de vooruitgang in kennis over de oorzaak van een ontwikkelingsachterstand. Met de huidige technieken is het mogelijk om bij ongeveer 60% van de kinderen een medische oorzaak te vinden. Dit is meestal een verandering in het erfelijk materiaal (DNA), maar er kan ook een fout zijn in de stofwisseling of in de aanleg van de hersenen, zenuwen en/of spieren. Vaak kunnen we dit onderzoek vanuit Hardenberg inzetten, en overleggen we waar nodig met collega’s in een academisch centrum.

Naar de afdeling Kindergeneeskunde