Naar hoofdinhoud

Zorg aan het woord: internist Hans Thio vertelt

  • 9 april 2024
  • 3 min. leestijd

Zorg aan het woord: internist Hans Thio vertelt

Als internist werk ik in het Saxenburgh Medisch Centrum, mijn naam is Hans Thio. Samen met mijn vrouw en twee kinderen woon ik in Groningen.

Mijn studie geneeskunde heb ik gevolgd in Leuven (België). Vervolgens ben ik me gaan specialiseren tot internist in de acute geneeskunde in de Isalaklinieken Zwolle en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Sinds 2010 werk ik met veel plezier in het Saxenburgh Medisch Centrum.

Verschillende aandoeningen
Als internist houd ik me bezig met bijna alle organen in het lichaam. Dit betekent dat ik tijdens mijn spreekuur patiënten met veel verschillende aandoeningen zie. Je kan daarbij denken aan schildklieraandoeningen, hoge bloeddruk en botontkalking. Mijn aandachtsgebied is diabetologie.

Diabetespoli
Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer regelen. Er zijn meerdere vormen van diabetes. Diabetes type 1 en 2 zijn de meest bekende vormen, maar verschillen erg van elkaar.

In het Saxenburgh Medisch Centrum komen zo’n 900 patiënten met diabetes. Deze patiënten komen met regelmaat in het ziekenhuis, omdat diabetes een chronische ziekte is. Samen met een aantal collega internisten, diabetesverpleegkundigen, een psycholoog en een diëtiste begeleiden wij deze patiënten. Het werken met een vast team is voor de patiënt prettig. Doordat zij meestal dezelfde zorgverlener zien maakt dat er een laagdrempelig contact is.

Diabetes type 1
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Patiënten met diabetes type 1 maken zelf geen insuline aan. Zij zijn bij de diagnose qua leeftijd vaak jonger. Deze groep patiënten moet altijd insuline toegediend krijgen. Er zijn gelukkig steeds meer technologische ontwikkelingen rondom de inzet van hulpmiddelen bij diabetes type 1. Een voorbeeld hiervan is een insulinepomp. Dit apparaatje kan voor sommige patiënten een uitkomst zijn. In plaats van insuline spuiten geeft het kleine hoeveelheden insuline af. De inzet van insulinepomptherapie is in het Saxenburgh Medisch Centrum mogelijk. Dit wordt altijd eerst zorgvuldig beoordeeld en besproken binnen het team.

Diabetes type 2
Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Het lichaam reageert in dit geval niet meer goed op insuline of de alvleesklier maakt te weinig insuline aan. Patiënten met deze vorm van diabetes zijn vaak ouder. Ook hebben ze vaak overgewicht en/of een ongezondere leefstijl. Veel drinken (dorst hebben), plassen en onbewust gewicht verliezen kunnen tekenen zijn van diabetes.

Een gezonde leefstijl is echt belangrijk om diabetes type 2 te voorkomen. Dat dit vaak erg ingewikkeld is besef ik me heel goed. Toch benoem ik altijd bij mijn patiënten dat voldoende bewegen, slapen, gezond eten en niet roken belangrijk zijn.

Breed vakgebied
Met een jong en enthousiast team werk ik samen op de afdeling interne geneeskunde. Als internist ben je breed georiënteerd, overal moet ik iets van weten. Dat maakt mijn werk ontzettend leuk!