Naar hoofdinhoud

Zorg aan het woord: physician assistent Suzanne Ruiten vertelt

  • 14 november 2023
  • 2 min. leestijd

Zorg aan het woord: physician assistent Suzanne Ruiten vertelt

Mijn naam is Suzanne Ruiten, ik ben 48 jaar oud en woon samen met mijn man en twee puberzonen in Drenthe. In mijn vrije tijd ben ik regelmatig op de padelbaan te vinden.

Na 18 jaar als verpleegkundige op de spoedeisende hulp gewerkt te hebben in verschillende ziekenhuizen, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wilde mijn medische kennis graag verbreden. In 2018 kon ik in het Saxenburgh Medisch Centrum opgeleid worden als physician assistent binnen het specialisme urologie. Twee en half jaar later heb ik mijn opleiding tot physician assistent afgerond en werk ik nog steeds met heel veel plezier op de afdeling urologie.

Werkdag van een physician assistent (PA)
Binnen de afdeling urologie behandel ik als PA zelfstandig patiënten. Dit betekent dat ik medische handelingen mag uitvoeren, diagnoses kan stellen, een passend behandelplan opstel en hierin patiënten begeleidt.

‘s Ochtends start ik mijn dag met de verpleging tijdens onze dagstart. Hier bespreken we onder andere mogelijke knelpunten en de mogelijkheid voor spoedpatiënten die dag. Vervolgens start ik met een klinische visite, dit betekent dat we op de afdeling bij opgenomen patiënten langslopen.

Daarna ga ik naar de polikliniek, er staan verschillende afspraken ingepland met nieuw verwezen patiënten en controle patiënten. Op de poli voeren wij diverse onderzoeken uit, zoals het kijken in de blaas, we maken zelf echo’s en nemen bijvoorbeeld prostaatbiopten af. Ook voeren we kleine chirurgische ingrepen uit, waaronder sterilisaties bij mannen.

Aan het eind van mijn werkdag bezoek ik nogmaals de patiënten die opgenomen zijn. Ik bespreek dan de uitslagen van onderzoeken met de patiënt. Familiegesprekken plannen we vaak ook aan het einde van de dag.

Incontinentiepoli
Sinds 2022 hebben we binnen het Saxenburgh Medisch Centrum een speciale incontinentiepoli voor vrouwen. Samen met een gynaecoloog, bekkenfysiotherapeut en continentieverpleegkundige draaien we dit spreekuur. Doordat we met elkaar samenwerken kunnen we heel snel een behandelplan maken voor de patiënt. Dit is wel zo patiëntvriendelijk en werkt heel effectief.

Veelzijdigheid
Als PA urologie heb ik een veelzijdige baan. Mijn dagen zijn erg dynamisch, dat maakt mijn werk ontzettend uitdagend. Binnen onze afdeling kunnen we zelf veel onderzoeken verrichten en problemen voor de patiënt oplossen. Dit maakt het werken binnen de urologie zo leuk.