Naar hoofdinhoud

Dermatologie

Welkom bij Dermatologie

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Vroeg of laat krijgt iedereen wel eens een huidprobleem. Onze afdeling dermatologie houdt zich bezig met de zorg voor de huid, haren, nagels en slijmvliezen.

Uw huid, onze zorg

We behandelen bijvoorbeeld veel voorkomende huidproblemen als psoriasis of eczeem. Ook aandoeningen zoals (voorstadium van) huidkanker, moedervlekken, acne, open benen of overmatig zweten komen voorbij op de afdeling dermatologie. Welk huidprobleem u ook heeft, we bieden de juiste zorg aan. Veel van onze zorg en behandeling vindt plaats op de polikliniek.

Aandoeningen

Hieronder benoemen we enkele veelvoorkomende aandoeningen die wij behandelen bij Saxenburgh Medisch Centrum. Naast deze aandoeningen zijn er natuurlijk veel meer aandoeningen die wij behandelen.

 • Huidkanker (basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom, melanoom)
 • Eczeem
 • Psoriasis
 • Acne
 • Moedervlekken
 • Open been
 • Vulva pathologie
 • Urticaria (galbulten, netelroos)
 • Pigmentstoornissen
 • Allergische reacties van de huid
 • Overmatig zweten
 • Infecties van de huid

Behandelingen

U kunt bij ons terecht voor veel verschillende behandelingen. Enkele veelvoorkomende behandelingen bespreken we hieronder:

Huidkanker

De behandeling van huidkanker kan plaatsvinden op verschillende manieren, afhankelijk van het soort huidkanker. Dit kan bijvoorbeeld met crème of operatief bij ons op de polikliniek. Wij hebben daarnaast een goede samenwerking met onze plastisch chirurgen en met collegae dermatologen in ZGT en Isala, waar wij soms naar toe verwijzen voor Mohs’ chirurgie.

Eczeem

Eczeem is een chronische huidaandoening die veel jeuk geeft. Als u eczeem heeft, kan dat vervelend zijn in het dagelijkse leven. Hoe kunt u daar nu het beste mee omgaan? Onze eczeemverpleegkundige begeleidt u en geeft advies en informatie, bijvoorbeeld over het gebruik van verschillende zalven, douchen en kleding.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening die een grote impact op de kwaliteit van leven kan hebben. Wij kunnen alle behandelmogelijkheden bieden, van crèmes tot medicatie. Ook hebben we de nieuwste technologische standaard voor UV behandeling van het hele lichaam. Wij behandelen in de lichtcabine naast patiënten met psoriasis, ook constitutioneel eczeem, vitiligo en lichtovergevoeligheid (polymorfe licht eruptie).

Vulva pathologie

Het woord 'vulva' heeft betrekking op de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw. Dat vulvaire ziektebeelden en/of klachten veel impact kunnen hebben op de kwaliteit van leven is de laatste jaren steeds duidelijker geworden. Daarom hebben de dermatologen en gynaecologen van Saxenburgh Medisch Centrum een gezamenlijk spreekuur waarbij vrouwen met klachten aan de vulva behandeld worden.

Voor extra informatie over aandoeningen en behandelingen verwijzen we u graag naar de folders van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie.

Lichttherapie

We bieden ook lichttherapie aan in Hardenberg. Dit is een behandeling voor patiënten die last hebben van huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem, vitiligo en jeuk. De ultraviolette straling (UV) van zonlicht kan een gunstig effect hebben op deze huidziekten.

Folders Nederlandse Vereniging voor Dermatologie

Wij werken nauw samen met de volgende afdelingen en organisaties

Om u zo goed mogelijk te helpen, overleggen we met andere specialisten zoals een plastisch chirurg als dat nodig is. Bij Saxenburgh zijn de lijnen kort en is een uitstekende samenwerking. U staat als patiënt centraal. We werken ook samen met onze collega-dermatologen van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en het Isala (Zwolle). Zo zorgen we er samen voor dat u zo goed ­­­mogelijk in uw vel zit.

Locaties

Spreekuren worden gehouden zowel in het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg als ook op onze buitenlocaties.

Bekijk wachttijden

Dermatoloog Tineke van Dalen vertelt

Dermatoloog Tineke van Dalen vertelt over haar werk

Ik ben Tineke van Dalen, 42 jaar oud. Samen met mijn man woon ik met veel plezier in Drenthe. In Rotterdam heb ik geneeskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Na de keuze te hebben gemaakt voor de specialisatie dermatologie ben ik naar het VU Medisch Centrum in Amsterdam gegaan. Sinds 2018 werk ik bij Saxenburgh. Samen met mijn collega’s maak ik deel uit van het team dermatologen van Saxenburgh. De hoofdlocatie is Hardenberg, maar ik werk ook 2 dagen op de buitenpoli’s in Coevorden en Ommen. Op die manier organiseren we de zorg nog dichterbij onze patiënten.

Lees meer