Naar hoofdinhoud

Radiotherapie

Welkom bij Radiotherapie

Wanneer u kanker heeft kan Radiotherapie een waardevolle behandeling zijn. Dit is een behandeling van kanker waarbij gebruik gemaakt wordt van straling. Dit wordt ook wel bestraling genoemd. Hiervoor werken we nauw samen met de radiotherapeuten van de Radiotherapiegroep uit Deventer. Zij houden spreekuur in het Saxenburgh Medisch Centrum, waar u terecht kunt voor vragen of controle afspraken.

Polikliniek radiotherapie

Radiotherapeuten van de Radiotherapiegroep Deventer houden spreekuur in het Saxenburgh Medisch Centrum. Deze spreekuren vinden plaats op donderdagen op de polikliniek interne geneeskunde.

Voor het wijzigen van controle afspraken kunt u contact opnemen met de polikliniek Radiotherapiegroep Deventer op telefoonnummer 088 779 04 50, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.30 uur.

Dagbehandeling

Behandelingen door middel van brachytherapie (inwendige bestraling) worden uitgevoerd in dagbehandeling. Hierbij wordt u kortdurend opgenomen in het Deventer Ziekenhuis. Het betreft hierbij meestal behandelingen voor het prostaatcarcinoma middels jodiumzaadjes, slokdarmcarcinoma of gynaecologische tumoren. Het doel van de inwendige bestraling is het verkleinen of het laten verdwijnen van de tumor. De inwendige bestraling kan gecombineerd worden met uitwendige bestraling, maar dat hoeft niet altijd. De afspraken voor de dagbehandeling worden gemaakt via de Radiotherapiegroep Deventer.

De behandelingen met uitwendige bestraling worden poliklinisch uitgevoerd. Tijdens uw eerste consult maakt u kennis met uw radiotherapeut en heeft u een gesprek over uw ziektebeeld. Er wordt onder andere informatie gevraagd over uw voorgeschiedenis, klachtenpatroon en eventueel medicijngebruik. Daarnaast wordt het doel van uw behandeling besproken, het aantal keren dat u bestraald wordt, de bijwerkingen en de verdere gang van zaken. Ook wordt uw toestemming voor de behandeling gevraagd. Tevens wordt er gesproken over de alternatieven indien u niet bestraald wenst te worden. Tijdens dit eerste consult vindt vaak een lichamelijk onderzoek plaats.

Op basis van het behandelplan worden vervolgafspraken gemaakt voor de voorbereiding en uitvoering van de behandeling. Meestal wordt er voordat u bestraald wordt een CT-scan gemaakt. Deze foto’s worden later gebruikt om een bestralingsplan op te stellen. Hierbij wordt precies bekeken hoe er een optimale balans gevonden kan worden tussen het bestralen van de tumor en het sparen van gezonde omliggende weefsels.

Uitwendige bestraling

Bij uitwendige bestraling wordt het te behandelen gebied van buitenaf bestraald met röntgen- of elektronenstraling. Beide vormen van straling worden opgewekt in een zogenaamde lineaire versneller. Uit deze versneller komt een stralenbundel. Deze wordt precies gericht op het gebied dat straling nodig heeft.

Tijdens de behandeling wordt het bestralen van gezond weefsel zoveel mogelijk vermeden. Toch bevinden zich gezonde cellen in de stralenbundel. Deze moeten na de behandeling herstellen.

Inwendige bestraling

Naast uitwendige bestraling wordt ook inwendige bestraling (brachytherapie) toegepast. Hierbij wordt gebruik gemaakt van radioactief materiaal dat straling uitzendt. Door speciale behandeltechnieken en hulpmiddelen wordt het te behandelen gebied van heel dichtbij bestraald, terwijl het omringende weefsel een lage dosis straling krijgt. Dit kan eventueel gecombineerd worden met uitwendige radiotherapie.

Locatie radiotherapie in Deventer

Op de afdeling Radiologie wordt u geholpen door radiotherapeuten van het RISO. ARTI Arnhem/Ede en RISO Deventer zijn samen de Radiotherapiegroep. Zij geven radiotherapiebehandelingen en – zorg aan patiënten met kanker. Er wordt gewerkt vanuit drie behandellocaties: Arnhem, Deventer en Ede, waar de patiënt centraal staat.

In Deventer is de locatie gevestigd naast het Deventer ziekenhuis:

Nico Bolkesteinlaan 85
7416 SE Deventer

Routebeschrijving

Ga voor meer informatie naar de website van de Radiotherapiegroep.