Naar hoofdinhoud

De ouderenzorg van morgen (2): Het verhaal van Saxenburgh Clara Feyoena Heem

  • 15 november 2022

De ouderenzorg van morgen (2): Het verhaal van Saxenburgh Clara Feyoena Heem

De bouw van het nieuwe Saxenburgh Clara Feyoena Heem is in volle gang. Niet alleen het gebouw wordt nieuw, ook de manier van zorgverlening. In een maandelijkse serie 'De ouderenzorg van morgen' in Weekblad De Toren lichten wij onze nieuwe visie op ouderenzorg toe, waarmee wij als eerste starten in Saxenburgh Clara Feyoena Heem. De andere Saxenburgh ouderenzorglocaties volgen.

Deel 2: Het verhaal van Saxenburgh Clara Feyoena Heem.

Het verhaal van Saxenburgh Clara Feyoena Heem

In gedachten stellen wij ons voor, hoe de bewoners straks in september 2023 wonen in het nieuwe Saxenburgh Clara Feyoena Heem.

In de lichte huiskamer van de woning is het gezellig en lekker rustig. Meneer geniet van zijn boterham met jam. Die kreeg hij vroeger ook. Het geheugen is niet meer wat het was, maar dít vergeet hij niet. Een vertrouwde medewerker neemt de tijd voor hem en vraagt belangstellend naar het bezoekje van zijn dochter en kleinkind. Een andere huisgenoot schuift aan bij de tafel. Zij heeft lekker uitgeslapen.

Vandaag gaat meneer een kopje koffie drinken in het aangrenzende voorzieningengebouw, voor een beetje reuring. De plaza doet hem denken aan het dorpsplein uit zijn jeugd. Er gebeurt van alles. Enkele bewoners van de andere woningen zijn neergestreken aan een tafel, gezellig samen met hun bezoek. In een andere hoek is het een vrolijke boel bij het sjoelen. Zie, daar loopt de fysiotherapeut, op weg naar het Chalet, waar ze een cliënt begeleidt die hier tijdelijk woont. Straks gaat ze samen met een cliënt die nog zelfstandig thuis woont, naar de beweegtuin voor enkele oefeningen. Vanmiddag houdt ze poliklinisch spreekuur en is het een komen en gaan van mensen.

Morgen gaat meneer misschien ook naar buiten, maar dat ligt eraan hoe hij zich voelt. Lekker een wandeling maken in de tuin en bij de geiten kijken. En wie weet treft hij daar de buren, die ook genieten van het bomenrijke park rondom het prachtige nieuwe gebouw. Maar eerst gaat hij terug naar zijn eigen kamer, waar hij in alle rust onderuit kan zakken in zijn eigen leunstoel. O kijk, het bed met de oude, vertrouwde sprei is intussen opgemaakt. Hè, toch wel een goed leven. Het voelt net als vroeger thuis.

En de medewerkers? Zij lopen rond met een glimlach, want ze hebben dankzij de kortere loopafstanden, moderne techniek en gekwalificeerde collega’s voldoende tijd om er echt te zijn voor de bewoners. Ze hebben plezier in hun werk.

Eerder gepubliceerd: De ouderenzorg van morgen (1): De nieuwe visie van Saxenburgh op ouderenzorg.