Naar hoofdinhoud

“Vrijwilligers hebben de rust om te luisteren”

  • 6 oktober 2023

“Vrijwilligers hebben de rust om te luisteren”

De afdeling Oncologie heeft haar samenwerking met het Vechtgenotenhuis uit Ommen uitgebreid. Vrijwilligers van het Vechtgenotenhuis zijn gestart met het bieden van extra ondersteuning in het ziekenhuis aan mensen geraakt door kanker. “Vrijwilligers hebben de rust om naast iemand te zitten, te luisteren. Er is ruim tijd, ook voor langere gesprekken”, vertelt Vechtgenoten-coördinator Irma Veneman. De speciaal voor deze taak getrainde vrijwilligers zijn elke week aanwezig in het Oncologisch centrum.

Blij met de samenwerking

Edy Breukelman, teamcoördinator Oncologisch centrum, is blij met deze samenwerking. “We werken al jaren samen met het Vechtgenotenhuis als het gaat om ondersteuning voor mensen met kanker en hun naasten. Dit is vaak in de vorm van een workshop, een informatieavond of bijvoorbeeld een lotgenotenbijeenkomst. We merken dat patiënten en naasten het fijn vinden dat ze tijdens, maar vooral ook na de behandeling ergens terecht kunnen met hun vragen of zorgen. Ook het ontmoeten van lotgenoten kan veel steun geven. Ik ben blij dat we onze patiënten nu ook tijdens de behandeling in het ziekenhuis extra aandacht kunnen geven.”

“Omgaan met kanker hoef je niet alleen te doen”

Irma: “Kanker is een veelvoorkomende en ingrijpende ziekte. We willen net als het ziekenhuis de mensen die erdoor geraakt worden zo goed mogelijk ondersteunen. Wij zijn aanvullend op de medische zorg aanwezig en richten ons op emotionele of sociale behoeften. Als mensen hun verhaal willen doen, dan is het fijn dat er iemand luistert die tijd en aandacht heeft en kennis heeft van de impact die kanker kan hebben op de levens van mensen. We praten met patiënten, maar zeker net zo vaak met de partners, kinderen, ouders, vrienden die meegekomen zijn naar het ziekenhuis. Het komt ook voor dat het niet over de ziekte en de gevolgen gaat, dan willen mensen gewoon een luchtig gesprek en afleiding. We dragen uit dat mensen het omgaan met kanker niet alleen hoeven te doen.”

Vrijwilligers gezocht

Edy: “We zijn inmiddels een paar maanden van start en we zien dat de vrijwilligers echt van toegevoegde waarde zijn. In het begin werd nog met de verpleegkundigen overlegd welke patiënten bezocht konden worden. Maar nu is dat andersom en krijgen de meeste patiënten een bezoekje. Soms leidt dat tot lange gesprekken en soms is het alleen even een groet en de vraag hoe het gaat.”

Voor uitbreiding van de aanwezigheid bij het Oncologisch centrum zijn meer vrijwilligers nodig. Irma: “Mensen die interesse hebben mogen altijd contact opnemen voor extra informatie. We maken je wegwijs op de afdeling en in dit werk. Gaandeweg mag je leren hoe je door oprecht contact te maken en te luisteren kunt helpen. We hebben veel aandacht voor de begeleiding en het trainen van vrijwilligers. Het komt voor dat vrijwilligers kanker van dichtbij hebben meegemaakt, dan kan die ervaring je ertoe zetten om anderen te willen ondersteunen. Toch is het geen vereiste, het gaat er vooral om dat je af kunt stemmen op de behoeften van de ander. Wil je vrijwilliger worden of wil je meer weten? We gaan graag met je in gesprek!”

Over het vechtgenotenhuis

Het Vechtgenotenhuis is een centrum voor leven met en na kanker. Vanaf de oprichting in 2008 is er een goede samenwerking met het ziekenhuis in Hardenberg. Naast de inzet in het ziekenhuis biedt het centrum in Ommen een geliefde plek om samen te komen met lotgenoten. Samen met Saxenburgh worden ook lezingen en themabijeenkomsten in het Vechtgenotenhuis georganiseerd.