Naar hoofdinhoud

Gynaecologie

Welkom bij gynaecologie

De afdeling gynaecologie is onderdeel van het Vrouw Kind Centrum van het Saxenburgh Medisch Centrum. Op deze afdeling helpen we vrouwen (en hun partner) met verschillende problemen en aandoeningen, zoals menstruatieproblemen, vruchtbaarheidsbehandelingen, afwijkende uitstrijkjes, incontinentie en verzakkingen. Ook kanker aan de geslachtsorganen, seksuele problemen en overgangsklachten worden door de specialisten behandeld.

Samen met klinisch verloskundigen houden gynaecologen zich ook bezig met zwangerschap en bevalling. Wanneer u een medische indicatie heeft, zoals een hoge bloeddruk, diabetes of een meerlingzwangerschap, wordt uw zwangerschap begeleid door een gynaecoloog en/of een klinisch verloskundige in het ziekenhuis. Samen met u bereiden ze uw bevalling voor.

Wanneer u moeite heeft met zwanger worden, kunnen de gynaecologen u en uw partner begeleiden tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling.

Polikliniek gynaecologie

De gynaecologen houden spreekuur in het Saxenburgh Medisch Centrum en op diverse buitenlocaties.

Goed voorbereid tijdens het spreekuur
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor een bezoek aan uw arts. Het is verstandig om vooraf op te schrijven wat u precies wilt vragen en welke informatie u wilt vertellen. Dat is prettig voor uw arts, maar zeker voor uzelf. Neem daarnaast een actueel overzicht van uw medicatie mee of neem uw medicijnen in de originele verpakking mee.

Menopauzepoli

Veel vrouwen van 45 jaar en ouder krijgen te maken met de overgang. De overgang kan een aantal jaren duren en uiteindelijk leiden tot het eindigen van de maandelijkse cyclus. Deze laatste ongesteldheid noemt men de menopauze. Het is een natuurlijke periode die voor veel vrouwen tussen hun 40e en 60e levensjaar begint. Doordat het lichaam minder van het hormoon oestrogeen aanmaakt, kunt u verschillende klachten krijgen. Denk hierbij aan de welbekende opvliegers, maar ook gewichtstoename, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Hoewel dit niet voor iedereen geldt, kunnen overgangsklachten het dagelijks leven soms flink beïnvloeden.

Een goede voorbereiding op en ondersteuning tijdens de overgang, kunnen helpen. Daarom biedt Saxenburgh een menopauzepoli. Met een verwijzing van de huisarts kunt u hier terecht om ondersteuning, adviezen en praktische tips te krijgen van de gynaecoloog en de verpleegkundig overgangsconsulent.

Aandachtsgebieden

Bij de afdeling gynaecologie hebben we een aantal aandachtsgebieden waarvoor u bij ons terecht kunt.

Preventiepoli

Ruim 10% van alle zwangere vrouwen krijgt problemen van een te hoge bloeddruk of pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) tijdens de zwangerschap. Dit kan voor complicaties zorgen, zoals vroeggeboorte of een achterblijvende ontwikkeling van het kindje. Op lange termijn kan deze hoge bloeddruk ook voor hart- en vaatschade bij de moeder zorgen.

Aandoeningen

Binnen de gynaecologie behandelen we diverse aandoeningen rondom de vrouwelijke geslachtsorganen. Hier vind u de lijst met aandoeningen die door onze gynaecologen worden behandeld.

  • Afwijkend uitstrijkje
  • Anticonceptie
  • Menstruatie problemen
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Vulva klachten.
  • Incontinentie spreekuur
  • Verzakkingsklachten
  • Endometriose
  • Preventie poli, gecombineerd spreekuur van gynaecoloog en cardioloog.

Locaties

Voor het poliklinisch spreekuur kunt u op de volgende locaties terecht

Bekijk wachttijden