- Onze zorg
- Afdelingen ziekenhuis
- Gynaecologie
Gynaecologie
-
- Meer...
- Downloads en links
- Nieuws en verhalen
Welkom bij gynaecologie
De afdeling gynaecologie is onderdeel van het Vrouw Kind Centrum van het Saxenburgh Medisch Centrum. Op deze afdeling helpen we vrouwen (en hun partner) met verschillende problemen en aandoeningen, zoals menstruatieproblemen, vruchtbaarheidsbehandelingen, afwijkende uitstrijkjes, incontinentie en verzakkingen. Ook kanker aan de geslachtsorganen, seksuele problemen en overgangsklachten worden door de specialisten behandeld.
Samen met klinisch verloskundigen houden gynaecologen zich ook bezig met zwangerschap en bevalling. Wanneer u een medische indicatie heeft, zoals een hoge bloeddruk, diabetes of een meerlingzwangerschap, wordt uw zwangerschap begeleid door een gynaecoloog en/of een klinisch verloskundige in het ziekenhuis. Samen met u bereiden ze uw bevalling voor.
Wanneer u moeite heeft met zwanger worden, kunnen de gynaecologen u en uw partner begeleiden tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling.
Polikliniek gynaecologie
De gynaecologen houden spreekuur in het Saxenburgh Medisch Centrum en op diverse buitenlocaties.
Goed voorbereid tijdens het spreekuur
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor een bezoek aan uw arts. Het is verstandig om vooraf op te schrijven wat u precies wilt vragen en welke informatie u wilt vertellen. Dat is prettig voor uw arts, maar zeker voor uzelf. Neem daarnaast een actueel overzicht van uw medicatie mee of neem uw medicijnen in de originele verpakking mee.
Menopauzepoli
Veel vrouwen van 45 jaar en ouder krijgen te maken met de overgang. De overgang kan een aantal jaren duren en uiteindelijk leiden tot het eindigen van de maandelijkse cyclus. Deze laatste ongesteldheid noemt men de menopauze. Het is een natuurlijke periode die voor veel vrouwen tussen hun 40e en 60e levensjaar begint. Doordat het lichaam minder van het hormoon oestrogeen aanmaakt, kunt u verschillende klachten krijgen. Denk hierbij aan de welbekende opvliegers, maar ook gewichtstoename, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Hoewel dit niet voor iedereen geldt, kunnen overgangsklachten het dagelijks leven soms flink beïnvloeden.
Een goede voorbereiding op en ondersteuning tijdens de overgang, kunnen helpen. Daarom biedt Saxenburgh een menopauzepoli. Met een verwijzing van de huisarts kunt u hier terecht om ondersteuning, adviezen en praktische tips te krijgen van de gynaecoloog en de verpleegkundig overgangsconsulent.
Aandachtsgebieden
Bij de afdeling gynaecologie hebben we een aantal aandachtsgebieden waarvoor u bij ons terecht kunt.
Preventiepoli
Ruim 10% van alle zwangere vrouwen krijgt problemen van een te hoge bloeddruk of pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) tijdens de zwangerschap. Dit kan voor complicaties zorgen, zoals vroeggeboorte of een achterblijvende ontwikkeling van het kindje. Op lange termijn kan deze hoge bloeddruk ook voor hart- en vaatschade bij de moeder zorgen.
Vanaf een half jaar na de geboorte van het kindje bieden wij het preventieconsult aan. Er worden een aantal onderzoeken gedaan en onderzocht hoe groot het risico is op hart- en vaatproblemen in de toekomst. Vervolgens krijgt u adviezen mee om toekomstige risico’s te beperken. Ook bespreken we welke maatregelen er bij een eventuele volgende zwangerschap nodig zijn.
Verzakking en ongewenst urineverlies
Een verzakking of urineverlies komt vaak voor en hiervoor bestaat vaak een goede behandeling. Dit verbetert sterk de kwaliteit van leven.
In het Saxenburgh Medisch Centrum Hardenberg bieden wij diverse behandeling voor deze problematiek, zowel met operatie als zonder operatie.
Verder werken wij nauw samen met onze eigen bekkenfysiotherapeute en de bekkenfysiotherapeuten in de regio.
Samen met de uroloog, bekkenfysiotherapeut en continentieverpleegkundige hebben wij een goed lopend incontinentiespreekuur. Hierbij krijgt u in één afspraak bij diverse specialisten op 1 dag en zoeken we samen met u naar een passende oplossing.
Vulvapoli
Pijn, jeuk en seksuele problemen zijn veel voorkomende klachten van de vulva. De vulva is de huid rondom de ingang van de vagina, bij de schaamlippen. Voor vrouwen met deze klachten van de vulva hebben we een speciaal spreekuur. Er zijn vrouwen die vele jaren klachten hebben, voordat ze een arts bezoeken. Hier kunnen ze heel lang veel hinder van ervaren. Tijdens het spreekuur spreekuur ziet u een gynaecoloog en een dermatoloog. Samen zullen zij een gesprek met u hebben. Daarna zullen de gynaecoloog en dermatoloog samen het onderzoek uitvoeren.
Tijdens het consult zult u direct horen wat er waarschijnlijk aan de hand is en wat het behandel advies is.
U kunt door de gynaecoloog of door de dermatoloog verwezen worden naar dit spreekuur. Ook kan het zijn dat u via de huisarts direct naar het vulvaspreekuur verwezen wordt.
Endometriose poli
Endometriose is een ziekte waarbij weefsel, dat lijkt op baarmoederslijmvlies (medische term is endometrium), buiten de baarmoeder groeit. Endometriose kan pijnlijke menstruaties geven, maar soms ook verklevingen en een chronische buikpijn. Ook kan endometriose ervoor zorgen dat u moeilijker zwanger wordt.
Elke gynaecoloog binnen ons ziekenhuis heeft kennis van endometriose. Voor vrouwen met uitgebreide endometriose of vrouwen met endometriose en kinderwens kunnen wij u verwijzen naar de endometriose poli. Dit is een gynaecoloog uit Twente die in Hardenberg spreekuur heeft. Zo blijft de beste zorg dichtbij huis. U kunt door uw gynaecoloog verwezen worden naar de endometriose poli. Ook kan het zijn dat u via de huisarts direct naar de endometriosepoli wordt verwezen.
Oncologische zorg
Vrouwen met (een verdenking op) kanker aan de geslachtsorganen of met erfelijke aanleg hiervoor, kunnen bij Saxenburgh terecht. Voorbeelden hiervan zijn kanker van baarmoederhals, baarmoeder slijmvlies, schaamlippen of eierstokken. De gynaecoloog zal uw klachten serieus nemen en onderzoek doen. Uw gynaecoloog werkt nauw samen met gynaecologen uit UMCG (Groningen) en MST (Enschede). Na het onderzoek zal uw gynaecoloog u bespreken via een groot overleg met het UMCG en het MST (Enschede). De gynaecologen tijdens deze bespreking zullen een behandel advies geven.
Uw behandelend gynaecoloog zal dit advies daarna op de poli met u bespreken. Mogelijk zal uw gynaecoloog u verwijzen voor een behandeling naar het UMCG of MST. Nacontroles kunnen weer zo veel mogelijk in Hardenberg plaatsvinden, dicht bij huis. Een slechte uitslag krijgen, kan enorm veel impact hebben. We werken nauw samen met een regie verpleegkundige. Mogelijk zit zij ook bij de gesprekken met de gynaecoloog. Zij zal u verder begeleiden in dit onzekere en zware traject.
Onvervulde kinderwens
Mensen waarbij het niet lukt om binnen een jaar zwanger te worden, kunnen terecht bij de polikliniek gynaecologie. Tijdens de eerste afspraak zult u een gesprek hebben met de gynaecoloog. U krijgt van te voren een vragenlijst toegestuurd, en deze zal ook worden doorgenomen met u. Hierna zal onderzoek plaatsvinden met een inwendige echo. Ook zal de gynaecoloog waarschijnlijk extra bloed onderzoek laten uitvoeren. Als u een partner heeft, is het prettig als uw partner ook meekomt naar de afspraak. Indien nodig zal er ook een gesprek en onderzoek bij de partner plaatsvinden. Als alle uitslagen bekend zijn, zal de gynaecoloog vertellen wat de meest waarschijnlijke reden is dat het nog niet is gelukt om zwanger te worden. Soms duurt het gewoon wat langer, soms is er sprake van een vruchtbaarheidsprobleem. Ook zal de gynaecoloog indien mogelijk een behandel advies geven om de kans op een zwangerschap te verhogen.
Wat kun je zelf al doen?
- Foliumzuur slikken
Dit is een vitamine en zorgt voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind. - Gezond gewicht
Zowel overgewicht als ondergewicht kan de menstruatiecyclus verstoren. Er is bij overgewicht ook een verhoogd risico op miskramen, diabetes en/of een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. - Niet roken
Roken tast de kwaliteit van de eicellen aan en zorgt ervoor dat een vrouw eerder in de overgang kan komen. Bij mannen kan er schade optreden in de zaadcellen en de beweeglijkheid van de zaadcellen kan minder worden. - Alcohol
Wees matig met het gebruik van alcohol.
Op de website van degynaecoloog.nl kunt u meer informatie vinden. Ook de websites Freya.nl en Endometriosestichting.nl bieden goede informatie voor patiënten met kinderwens.
Aandoeningen
Binnen de gynaecologie behandelen we diverse aandoeningen rondom de vrouwelijke geslachtsorganen. Hier vind u de lijst met aandoeningen die door onze gynaecologen worden behandeld.
- Afwijkend uitstrijkje
- Anticonceptie
- Menstruatie problemen
- Vruchtbaarheidsproblemen
- Vulva klachten.
- Incontinentie spreekuur
- Verzakkingsklachten
- Endometriose
- Preventie poli, gecombineerd spreekuur van gynaecoloog en cardioloog.
Wij werken nauw samen met de volgende afdelingen
-
Verloskunde
De afdeling verloskunde begeleidt vrouwen tijdens de zwangerschap en bevalling. Dat doen ze met een gespecialiseerd team, dat 24 uur per dag en 7 dagen per week klaarstaat.
-
Vrouw Kind Centrum
In het Vrouw Kind Centrum werken verschillende specialismen samen aan de zorg voor vrouw en kind. Hierbij gaat het om Fertiliteit, Gynaecologie, Verloskunde en Kindergeneeskunde.
Ons team
Een team van bevlogen gynaecologen staat voor u klaar.
-
Dhr. J.M. (Martijn) Bouma
Gynaecoloog
-
Mevr. M.D. (Monique) Wüst
Gynaecoloog
-
Mevr. E.J.C.E. (Noortje) Jansen
Gynaecoloog
-
Mevr. K.J.M. (Krista) Stibbe
Gynaecoloog
Locaties
Voor het poliklinisch spreekuur kunt u op de volgende locaties terecht
-
Saxenburgh Polikliniek Ommen
- Chevalleraustraat 4
- 7731 EE Ommen
- Tel: 0523 - 276 000
-
Gezondheidscentrum De Veltstroom Coevorden
- Burgemeester Feithsingel 2
- 7742 BP Coevorden
- Tel: 0524 - 526000