Naar hoofdinhoud

De ouderenzorg van morgen (3): Het nieuwe werken in Saxenburgh Clara Feyoena Heem

  • 12 januari 2023

De ouderenzorg van morgen (3): Het nieuwe werken in Saxenburgh Clara Feyoena Heem

De bouw van het nieuwe Saxenburgh Clara Feyoena Heem is in volle gang. Niet alleen het gebouw wordt nieuw, ook de manier van zorgverlening. In een maandelijkse serie 'De ouderenzorg van morgen' in Weekblad De Toren lichten wij onze nieuwe visie op ouderenzorg toe, waarmee wij als eerste starten in Saxenburgh Clara Feyoena Heem. De andere Saxenburgh ouderenzorglocaties volgen.

Deel 3: Het nieuwe werken in Saxenburgh Clara Feyoena Heem

De ouderenzorg van morgen (3): Het nieuwe werken in Saxenburgh Clara Feyoena Heem

Het nieuwe werken in Saxenburgh Clara Feyoena Heem
De bouw van het nieuwe Saxenburgh Clara Feyoena Heem zit op schema. In september staat er straks niet alleen een nieuw gebouw, ook de manier van werken is nieuw. Managers Saskia Pleijhuis, Alice Spoor en Elsina ten Cate vertellen wat dat nieuwe werken betekent voor medewerkers en cliënten.

Vrijheid
“Open deuren in plaats van gesloten. Dat is het grootste verschil in de psycho-geriatrische zorg (PG). Bewoners krijgen hun vrijheid terug. Medewerkers moeten durven vertrouwen op domotica en dat is best wennen.” Het zorgteam stelt voor elke bewoner een leefcirkel op. Binnen deze denkbeeldige grens kan een bewoner zich vrij bewegen, afhankelijk van wat hij/zij aankan. Dat varieert van bewegingsvrijheid binnen de eigen groep tot aan het wandelen in de buurt. Met detectie is de PG-bewoner te volgen. “Uiteraard blijven we continu observeren. Als uit de rapportages blijkt dat het alarm vaak afgaat, kunnen we de leefcirkel bijstellen.”
Medewerkers krijgen training over de werking van de systemen en er wordt een pilot gehouden in ’t Welgelegen in Gramsbergen.

Werkprocessen aangepast
Om straks efficiënter te kunnen werken, worden vele werkprocessen aangepast. “Materialen slaan we niet meer op de afdeling op, maar centraal of bij de leverancier. Ook stappen we af van de mobiele tilliften. Elk appartement is voorbereid voor een plafondlift. Dat werkt efficiënter en is fysiek minder zwaar.”

Meer zelfstandigheid voor GRZ
In de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) doet het nieuwe werken een groter beroep op de zelfstandigheid van de cliënt. “Alles staat in het teken van revalideren, dus ook dagelijkse bezigheden zoals eten en drinken. Eten doen we straks op de Plaza, het centrale plein in het voorzieningengebouw. Cliënten scheppen hun eten zelf op en zitten bij elkaar. Wel zo gezellig. Dat oefenen we al in het oude restaurant.” De paramedische behandelruimtes komen dichtbij de verpleegafdeling, zodat de lijnen met de zorg kort zijn.

De nieuwe manier van werken vloeit voort uit de wensen van de Cliëntenraad en de medewerkers zelf: Meer vrijheid voor de bewoners, wat zal leiden tot minder onrust. Dichterbij elkaar werken, wat het onderlinge samenwerken bevordert. Voor iedereen wel zo plezierig.

Eerder gepubliceerd:

De ouderenzorg van morgen (2): Het verhaal van Saxenburgh Clara Feyoena Heem

De ouderenzorg van morgen (1): De nieuwe visie van Saxenburgh op ouderenzorg