Polikliniek Orthopedie

Orthopedie is het specialisme dat zich bezighoudt met afwijkingen van het steun en bewegingsapparaat. U kunt hierbij denken aan aangeboren of verworven afwijkingen, maar ook worden acute letsels, zoals sportletsels en ongevalletsels behandeld.

Voor de orthopeden staat de patiënt centraal. Daarom streven zij ernaar u de gelegenheid te geven in uw eigen omgeving behandeld te worden. Er worden spreekuren gehouden in zowel het Saxenburgh Medisch Centrum als op diverse buitenlocaties. Het multidisciplinaire spreekuur gehandicaptenzorg wordt gehouden buiten Saxenburgh. De orthopeden worden bijgestaan door een vast team van medewerkers. Zij ontvangen u en helpen de orthopeed tijdens het spreekuur. Voor een afspraak op de polikliniek hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts. Als u al bij een specialist bent geweest, kan deze u ook doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg.

Behandelteam

De Hardenbergse orthopedengroep bestaat uit vier goed opgeleide en deskundige orthopeden. Klik hier voor een overzicht.

Tips voor in de spreekkamer

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor een bezoekje aan uw arts. Het is verstandig om vooraf op te schrijven wat u precies wilt vragen en welke informatie u kwijt wilt. Dat is prettig voor uw arts, maar zeker voor uzelf. Zo voorkomt u dat u met een onvoldaan gevoel de deur uit gaat.

Klik hier voor de wachttijden.

De orthopeden krijgen regelmatig ondersteuning van een sportarts. Op de polikliniek Orthopedie is ook een gipsverbandmeester aanwezig om gipsen aan te leggen of te verwijderen. Hierdoor kan een afspraak met de orthopeed vaak worden gecombineerd met een bezoek aan de gipsverbandmeester.

De orthopedisch chirurg behandelt: gewrichtsslijtage (artrose of kraakbeen afwijkingen in het gewricht), aangeboren afwijkingen, sport en ongevals letsels (bv herhaaldelijk de schouder uit de kom of meniscus scheur) of andere afwijkingen zoals botontkalking, groeistoornissen, reuma.

De meeste behandelingen kunnen conservatief worden gegeven, dat wil zeggen door middel van adviezen, fysiotherapie, brace of injecties. In een aantal gevallen, bijvoorbeeld bij gevorderde slijtage van heup of knie, lukt het niet om voldoende resultaat te verkrijgen door middel van conservatieve therapie. In dat geval zal er een operatie plaatsvinden. Er wordt dan een prothese, oftewel een kunstgewricht, geplaatst. Ook kan er gekozen voor een kijkoperatie (scopie).

Metaalheupen
Naar aanleiding van het advies over de Metaal op Metaal articulerende prothesen (MOM) van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging, gedateerd 9 juni 2011, deelt de vakgroep Orthopedie het volgende mee:

In het verleden zijn, voorzover bekend bij de orthopeden, geen ”metaal op metaal” -heupen geplaatst, en wij zijn dit in de toekomst ook niet van plan. In ons ziekenhuis in Hardenberg worden alleen gewrichtsprothesen geplaatst, die een zeer langdurig uitstekend resultaat laten zien. We gebruiken al ruim 10 jaar hetzelfde type heupprothese. Voor 90% van dit implantaat geldt een gemiddelde levensverwachting van 10 – 15 jaar.

Vanuit de Beroepsvereniging is ons verzocht dit bericht te plaatsen, zodat Patienten die hierover onzekerheid voelen, dit zelf na kunnen gaan. Mocht dit bericht vragen bij u geven dan kunt u contact opnemen met de orthopedieverpleegkundigen of met uw orthopedisch chirurg.

Meer informatie
Voor meer informatie zie Orthopedisch Centrum Vechtdal.