Naar hoofdinhoud

Revalidatie

Welkom bij Revalidatie

U wilt na een ingreep of bij ziekte zo snel mogelijk weer goed functioneren in het dagelijks leven. De afdeling Revalidatie helpt u hierbij. Bijvoorbeeld door u te helpen herstellen van klachten, of u te leren omgaan met beperkingen.

Wat we doen

Iedereen kan te maken krijgen met een tijdelijke of chronische aandoening, of een ongeval. Dit kan effect hebben op uw lichamelijk functioneren. Bewegen kan moeilijker zijn, waardoor u niet zo maar kunt terugkeren naar uw dagelijkse leven. Onze afdeling Revalidatie helpt u met oefeningen, advies en hulpmiddelen zo goed mogelijk te functioneren in de maatschappij. In het geval van kinderen staat een zo optimaal mogelijke ontwikkeling voorop.

Hoe het werkt

Tijdens uw eerste bezoek stelt de revalidatiearts u vragen over uw klachten en problemen. Meestal wordt een lichamelijk onderzoek gedaan. De revalidatiearts kijkt samen met u welke beperkingen u ervaart en hoe we deze het beste behandelen. Op basis daarvan maakt de arts een behandelplan om uw dagelijks functioneren te verbeteren. Hiervoor kunt u terecht bij onze polikliniek of bij de RevalidatieUnit Vechtdal.

Revalidatie op de polikliniek

Voor de meeste revalidatiebehandelingen kunt u terecht bij onze polikliniek Revalidatie. Bij deze Poliklinische revalidatie behandeling (PRB) helpen onze behandelaren u een paar keer per week met het verminderen van uw klachten, of omgaan met bestaande beperkingen.

Behandelaren

Er is op de polikliniek aandacht voor bewegen, mobiel zijn, zelfverzorging en andere dagelijkse activiteiten, werk, vrije tijd, verwerking, relatie en communicatie. Daarnaast geven onze behandelaren u ook advies, informatie en hulp bij het aanvragen van hulpmiddelen en voorzieningen als dit noodzakelijk mocht zijn.

Revalidatiearts

De revalidatiearts is eindverantwoordelijk voor het totale behandelplan. De revalidatiearts bespreekt de vorderingen met de betrokken behandelaren en stelt het programma bij waar nodig.

Vergoeding

Poliklinische revalidatie wordt door de zorgverzekering vergoed vanuit de basisverzekering. Poliklinische revalidatie kan op twee manieren plaatsvinden: individueel of groepsgewijs.

Revalidatie

Revalidatie op de RevalidatieUnit Vechtdal

Na een operatie of hersenbloeding heeft u soms meer tijd nodig om weer zelfstandig in de eigen omgeving te kunnen zijn. In dit geval biedt Saxenburgh revalidatiezorg op de RevalidatieUnit Vechtdal. Hier kunt u in een korte periode herstellen, zodat u daarna weer veilig naar huis kunt. U kunt tijdens de volledige revalidatie worden opgenomen, maar soms kunt u tussendoor ook al een paar keer naar huis.

Samen werken aan de best passende zorg

Tijdens uw revalidatie wordt u begeleid door een team van experts, onder leiding van een specialist ouderengeneeskunde of een revalidatiearts. Dat team kan bestaan uit een fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, logopedist of een psycholoog. We stellen samen met u en uw familie een revalidatieplan op waarin staat welke zorg en vooruitgang u kunt verwachten. We bespreken de voortgang regelmatig met u. Als het nodig is om extra hulp in te schakelen, dan werken we nauw samen met revalidatiecentrum ‘t Roessingh.

Locaties

Spreekuren worden gehouden in het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg en op onze buitenlocaties.

Bekijk wachttijden