Naar hoofdinhoud

Urologie

Welkom bij Urologie

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met klachten of aandoeningen aan de urinewegen, nieren of geslachtsorganen. Op die momenten kunt u terecht bij de afdeling Urologie. Dit specialisme houdt zich namelijk bezig met de behandeling van ziekten van de nieren, urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen.

Onze afdeling bestaat uit vijf vakkundige urologen die ook werkzaam zijn binnen Treant Zorggroep (Emmen, Hoogeveen of Stadskanaal). Zij worden ondersteund een physician assistant, vier verpleegkundigen, één continentieverpleegkundige, twee urologisch-oncologisch verpleegkundigen, één doktersassistente en twee medisch secretaresses. Zij zorgen ervoor dat u altijd kunt vertrouwen op de beste zorg.

Polikliniek en verpleegafdeling

Voor afspraken en het spreekuur kunt u terecht bij onze polikliniek. Urologen en medewerkers ontvangen u hier voor het bespreken van alle vragen en klachten. Naast de reguliere spreekuren hebben we ook een spreekuur voor vrouwelijke patiënten met incontinentieklachten en problemen met de bekkenbodem. We werken hierbij samen met de gynaecoloog, de (incontinentie)verpleegkundige en de fysiotherapeut.

Verpleegafdeling

Wanneer u geopereerd moet worden, dan wordt u opgevangen op de verpleegafdeling Urologie. Met verschillende disciplines werken we hier samen om u te omringen met de beste zorg, maar ook met een fijn verblijf. Dat gebeurt door een goede wisselwerking tussen artsen, verpleegkundigen, roomservicemedewerkers en afdelingssecretaresses.

Aandoeningen

Urologie is een vakgebied met veel verschillende specialismen. Dat betekent dat iedere uroloog is gespecialiseerd in bepaalde aandoeningen. Zo kunt u bij Saxenburgh terecht voor:

 • Afwijkingen aan de nier of urineleiders, zoals vernauwingen van de urineleider, nier- of urineleiderstenen of aangeboren afwijkingen van de nieren.
 • Kwaadaardige tumoren van de blaas, prostaat, nier, testis en/of penis.
 • Afwijkingen van de urineblaas, zoals divertikels, stenen of aangeboren afwijkingen. Incontinentieklachten bij de vrouw zijn ook een aandachtsgebied van de uroloog.
 • Afwijkingen van de plasbuis of prostaat, zoals een goedaardige vergroting van de prostaat, vernauwingen van de plasbuis of infecties.
 • Afwijkingen van de penis bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen, vernauwde voorhuid, kromstand in erectie of erectieproblemen.
 • Afwijkingen van de testikel, bijbal en zaadleider, zoals ontstekingen en goedaardige tumoren (waterbreuk, cyste). Ook de mannelijke onvruchtbaarheid behoort hiertoe.
 • Kinderurologie

Onderzoeken

De uroloog bespreekt samen met u de klachten die u heeft en voert daarbij vaak aanvullend (lichamelijk) onderzoek uit. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:

 • Kijkonderzoeken van de blaas of plasbuis
 • Prostaatbiopsie

Behandelingen

De afdeling Urologie behandelt zowel kinderen als volwassenen. Ook mannen die problemen hebben met de vruchtbaarheid, impotent zijn of (aangeboren) afwijkingen hebben aan de geslachtsorganen zijn hier aan het goede adres. De uroloog voert zowel niet-operatieve als operatieve behandelingen uit. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:

 • Sterilisatie
 • Besnijdenis
 • Wisselen van catheter
 • Blaasbiopsie

De operatie van Freek in het Saxenburgh Medisch Centrum

Bekijk welke stappen Freek doorloopt voor en tijdens zijn operatie in het ziekenhuis.

Operatievoorlichting tieners

Voor tieners is er een boek ontwikkeld waarin de stappen voor een operatie worden uitgelegd.