Afdeling Radiologie

Op de afdeling radiologie, ook wel röntgenafdeling genoemd, wordt met behulp van beeldvormende technieken onderzoek gedaan naar de binnenkant van het menselijk lichaam. Dit gebeurt om een goede diagnose te kunnen stellen..

De Saxenburgh Groep heeft een volledige vergunning voor alle radiologische en nucleaire onderzoeken en verrichtingen, die binnen de Saxenburgh Groep plaatsvinden.
De Saxenburgh Groep voldoet hiermee aan de Kernenergiewet / Besluit Stralingsbescherming.

Hebt u vragen hierover of over veiligheid, risico’s en effecten van straling kunt u contact opnemen met de afdeling Medisch Ondersteunende Diensten / Radiologie, tel: 0523-276530, Inge Kiwiet (toezichthoudend stralingsdeskundige radiologie).

Er bevindt zich een radiologieafdeling in het Röpcke-Zweers ziekenhuis in Hardenberg, de polikliniek is te vinden op de begane grond, poli 10. In het gezondheidscentrum De Veltstroom in Coevorden bevindt zich de afdeling radiologie bij de poliklinieken. Ook in polikliniek Ommen is er een radiologieafdeling. In Coevorden en Ommen kunt u alleen terecht voor het maken van gewone röntgenfoto’s. Alle andere onderzoeken vinden in Hardenberg plaats.

 

Klik hier voor de wachttijden.

Voor gewone röntgenfoto’s (bijvoorbeeld foto’s van het skelet of hart en longen) hoeft u geen afspraak te maken. Hiervoor kunt u zich tijdens openingstijden met de verwijsbrief melden bij de balie van de afdeling radiologie. Voor alle andere onderzoeken kunt u, mits u een verwijsbrief van uw huisarts of specialist heeft, een afspraak maken via de administratiemedewerkers van de afdeling radiologie. Daarbij is het belangrijk dat u doorgeeft welk type onderzoek de huisarts of specialist heeft aangevraagd én of de aanvrager heeft aangegeven dat het onderzoek binnen een bepaalde termijn moet worden gedaan.

De afspraak voor een MRI-scan wordt door de MRI-laboranten zelf ingepland. Nadat de specialist het onderzoek heeft aangevraagd en de afdeling radiologie de verwijsbrief heeft ontvangen, krijgt u een brief thuisgestuurd met daarin de datum en tijd waarop het onderzoek zal plaatsvinden.

Openingstijden radiologie locatie Hardenberg
maandag t/m vrijdag van 8.00-16.30 uur.

Openingstijden radiologie locatie De Veltstroom Coevorden
Maandag t/m vrijdag: 08:00 - 16.30 uur.


Openingstijden radiologie locatie Ommen

Maandag, woensdag en vrijdag: 08:00 – 12:00 uur.

Van deze openingstijden wordt in de regel alleen afgeweken als hiervoor een afspraak is gemaakt en bij spoedgevallen. De afdeling radiologie kent een 24-uurs dienstverlening.

Wilt u meer weten over het maken van een afspraak? Klik dan hier.

Op de afdeling radiologie doen we diverse onderzoeken, met behulp van verschillende onderzoekstechnieken. Alle uitgevoerde onderzoeken worden digitaal opgeslagen. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Röntgenfoto’s

Dit onderzoek is het meest bekende en ook het meest frequent uitgevoerde radiologische onderzoek. Er worden hierbij met behulp van röntgenstralen opnamen gemaakt van voornamelijk het skelet (armen, benen, rug, nek) en de longen.

  • Mammografie

Met behulp van röntgenstralen worden foto’s gemaakt van de borsten. De borst wordt op de steunplaat van het mammografietoestel gelegd en stevig aangedrukt. Dit aandrukken is belangrijk voor het maken van een goede foto, maar kan wel gevoelig zijn.

  • Afbeelden van slokdarm, maag of darmen

Op een gewone röntgenfoto is geen goede beoordeling mogelijk van de wand van de slokdarm, maag of darmen. Door gebruik te maken van een contrastvloeistof kan de wand toch worden afgebeeld. Het contrast wordt daarbij ingenomen via de mond (bij onderzoek van de slokdarm of maag) of ingebracht via een slangetje (bij onderzoek van de dunne en dikke darm). Voor deze onderzoeken is altijd een speciale voorbereiding nodig.
 

  • Afbeelden van de bloedvaten (zogenaamde angiografie)

Bloedvaten kunnen op een gewone röntgenfoto niet worden beoordeeld. Via een slangetje dat meestal in de liesslagader wordt ingebracht, wordt contrastvloeistof in de bloedbaan gespoten zodat de bloedvaten zichtbaar worden. Voor deze onderzoeken is altijd een speciale voorbereiding nodig.

Bekijk de folders voor meer informatie of overige onderzoeken.