Polikliniek Urologie

Urologie is het specialisme dat zich bezighoudt met het de behandeling van ziekten van de nieren, urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen.

Urologie is het specialisme dat zich bezighoudt met het de behandeling van ziekten van de nieren, urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen. Urologie is een zogenaamd snijdend specialisme. Dit betekent dat de uroloog naast diagnostisch onderzoek ook zelf operatieve behandelingen uitvoert.

Binnen de afdeling Urologie bestaat een aantal aandachtgebieden, namelijk:

Afwijkingen betreffende de nier of urineleiders, zoals vernauwingen van de urineleider, nier- of urineleiderstenen of aangeboren afwijkingen van de nieren.
Kwaadaardige tumoren van de blaas, prostaat, nier, testis en/of penis.
Afwijkingen van de urineblaas, zoals divertikels, stenen of aangeboren afwijkingen. Incontinentieklachten bij de vrouw zijn ook een aandachtsgebied van de uroloog.
Afwijkingen van de plasbuis of prostaat, zoals een goedaardige vergroting van de prostaat, vernauwingen van de plasbuis of infecties.
Afwijkingen van de penis bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen, vernauwde voorhuid, kromstand in erectie of erectieproblemen.
Afwijkingen van de testikel, bijbal en zaadleider, zoals ontstekingen en goedaardige tumoren (waterbreuk, cyste). Ook de mannelijke onvruchtbaarheid behoort hiertoe.
Kinderurologie.

Behandelaars
De maatschap urologie bestaat uit vijf urologen die tevens werkzaam zijn binnen Treant Zorggroep (Emmen, Hoogeveen of Stadskanaal). Verder bestaat het team in Hardenberg uit vier verpleegkundigen, één continentieverpleegkundige, twee urologisch-oncologisch verpleegkundigen, één doktersassistente en twee medisch secretaresses. Ook bij hen kunt u terecht met uw vragen.

Mevr. A.M.J. Bootsma
Dhr. dr. L.A.J. Roelofs
Dhr. G. Takens
Dhr. R.J. Dost
Mevr. dr. H.M. Nugteren

Klik hier voor de wachttijden.

Als u een afspraak heeft kunt u met uw identiteitsbewijs inchecken bij de incheckzuilen in de centrale hal, daarna volgt u de aanwijzigen op uw afspraakticket. De urologen worden bijgestaan door een vast team van medewerkers. Zij ontvangen u en helpen de uroloog tijdens het spreekuur.

Naast de reguliere spreekuren hebben we ook een spreekuur voor vrouwelijke patiënten met incontinentieklachten en problemen met de bekkenbodem. We werken hierbij samen met de gynaecoloog, de (incontinentie)verpleegkundige en de fysiotherapeut.

Poliklinisch ingrepen
Regelmatig hebben wij een dagdeel waarop poliklinische ingrepen verricht worden door de uroloog. Voor een  kleine verrichtingen kunt u hier terecht.  Na de ingreep kunt u meteen weer naar huis. Voorbeelden van kleine verrichtingen zijn:

  • Wisselen van catheter
  • Nemen van blaasbiopten
  • Circumcisie (besnijdenis)
  • Sterilisatie

Bekijk hier meer informatie over het bezoek aan de polikliniek.